Ουκρανία: Στα 750 δισ. δολάρια οι ανάγκες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μετά τον πόλεμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Στα 750 δισ. δολάρια οι ανάγκες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μετά τον πόλεμο
Όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιγκάλ.

Στα 750 δισ. δολάρια υπολογίζει η κυβέρνηση της Ουκρανίας το ποσό που χρειάζεται η χώρα για να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, μετά από τον πόλεμο και την στρατιωτική εισβολή που δέχεται από τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιγκάλ, μιλώντας σε συνέδριο στην Ελβετία, μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 100 δισ. δολάρια για απευθείας ενίσχυσης και δράσεις αποκατάστασης των υποδομών της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ζήτησε περισσότερα χρήματα, λέγοντας «ποιος θα πληρώσει τα υπόλοιπα για το σχέδιο ανασυγκρότησης, που ήδη ανέρχεται στα 750 δισ. δολάρια;».

Παράλληλα, ο Σμιγκάλ σημείωσε ως βασικό σημείο για το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι η αξιοποίηση πόρων από τα assets που έχουν κατασχεθεί από Ρώσους ολιγάρχες.

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανέφερε πως το πλάνο ανασυγκρότησης θα έχει τρεις βασικούς άξονες, όπως μετέδωσε το Reuters.

- Την άμεση κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών, όπως τα αποθέματα νερού.

- Την άμεση ανάκαμψη υποδομών μόλις τελειώσει ο πόλεμος, όπως έργα κατοικιών, ανακατασκευή νοσοκομείων και σχολείων.

- Το πλάνο για μεταμόρφωση της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι «το κοινό καθήκον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της συνόδου στο Λουγκάνο, η οποία αναμένεται να χαράξει τα περίγραμμα της μελλοντικής ανοικοδόμησης της εμπόλεμης χώρας.

«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι το κοινό καθήκον όλου του δημοκρατικού κόσμου» και «η πιο σημαντική συμβολή στην ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε μέσω βίντεο ενώπιον των ηγετών των συμμαχικών χωρών του Κιέβου και πολλών διεθνών θεσμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Διήμερη διεθνής διάσκεψη στο Λουγκάνο - Η ανοικοδόμηση της χώρας στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider