Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress test της Fed - Επαρκής η κεφαλαιακή τους δυναμική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress test της Fed - Επαρκής η κεφαλαιακή τους δυναμική
Με επιτυχία κατάφεραν να περάσουν τα ετήσια stress tests της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) οι αμερικανικές μονάδες των μεγάλων ευρωπαϊκών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, γεγονός που καταδεικνύει πως τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο οικονομικό σοκ.

Με επιτυχία κατάφεραν να περάσουν τα ετήσια stress tests της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) οι αμερικανικές μονάδες των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, γεγονός που καταδεικνύει πως τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο οικονομικό σοκ.

Πιο αναλυτικά, στα stress test της Fed συμμετείχαν επτά θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank, Barclays, HSBC και Credit Suisse. Στα stress tests συμμετείχαν ακόμα οι UBS America Holdings, Santander Holdings USA και BNP Paribas USA.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας -ένα από τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν από τους αναλυτές ώστε να αξιολογήσουν αν μία τράπεζα είναι σε θέση να αντέξει πιθανές απώλειες- διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερα από «όριο επιφυλακής» του 4,5%, ενώ ήταν και αρκετά υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο δείκτη κεφαλαίου 34 ακόμα τραπεζικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στα stress tests.

Συγκεκριμένα, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις επτά ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώθηκε στο 15,2%, έναντι 9,7% για τις 34 τράπεζες, με την Deutsche Bank να σημειώνει την καλύτερη επίδοση με το ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 22,8%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις Credit Suisse και HSBC διαμορφώθηκαν σε 20,1% και 7,7% αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που καθιερώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, η Fed αξιολογεί πώς θα τα πήγαιναν οι ισολογισμοί των τραπεζών απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής οικονομικής ύφεσης, το οποίο είναι βασισμένο σε ένα υποθετικό σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα υπαγορεύουν πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες για να είναι υγιείς και πόσα μπορούν να επιστρέψουν στους μετόχους.

Το φετινό εξαιρετικά δυσμενές σενάριο είδε την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 3,5%, εν μέρει λόγω της πτώσης των αξιών των εμπορικών ακινήτων και το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας - «Υποτιμήσαμε τον πληθωρισμό»

Καύσιμα: Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν έσωσε τους καταναλωτές

Τέσσερις στους δέκα οφειλέτες της Εφορίας χρωστάνε από 50 έως 500 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider