Ανοίγει ο δρόμος για «έξοδο» και νέο πακέτο στήριξης - Τα εύσημα του Βερολίνου και η δήλωση του Eurogroup

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για «έξοδο» και νέο πακέτο στήριξης - Τα εύσημα του Βερολίνου και η δήλωση του Eurogroup
Εύσημα από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, προάγγελος των ανακοινώσεων στο Eurogroup της Πέμπτης και έμμεσο πράσινο φως για το πακέτο μέτρων της άλλης εβδομάδος.

Μετά το έμμεσο πράσινο φως από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ για νέα μέτρα στήριξης, αλλά σε συνάρτηση με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, καθώς και τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων Μαΐου που θα ανακοινωθούν σήμερα, η κυβέρνηση δρομολογεί τα επόμενα βήματα για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης. Πρώτη κίνηση είναι τα καύσιμα καθώς το σχήμα επιδοτήσεων/στήριξης λήγει στο τέλος του μήνα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες αποφάσεις την άλλη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναζητά το... όριο ενίσχυσης του πακέτου χωρίς να διαταράσσονται οι δημοσιονομικές ισορροπίες. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θέλει πρώτα να ολοκληρώσει ένα άλλο μέτωπο.

Η έξοδος

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει οριστικοποιήσει τις συζητήσεις με το Γερμανό ομόλογο του, τους υπολοίπους ΥΠΟΙΚ κρατών μελών και τους Θεσμούς για το κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup της Πέμπτης. Ο λόγος για τη δήλωση που θα δίνει το πολιτικό «τέλος» στην ενισχυμένη εποπτεία.

Το επίσημο «τέλος» θα έρθει τον Αύγουστο, όταν τελειώσει (στις 20/8) η τελευταία 6μηνη παράταση που έδωσε η Επιτροπή. Στο Eurogroup της Πέμπτης και σε ειδική δήλωση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα αρμόδια στελέχη εξηγούν πως θα αναφέρεται ότι οι υπουργοί συμφωνούν, εφόσον η Κομισιόν αποφασίσει τον Αύγουστο να μην παρατείνει (ξανά) για έξι ακόμα μήνες στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Το κείμενο θα ορίζει ως εκκρεμότητες που συνδέονται με το τελευταίο πακέτο δόσεων (που εκκρεμεί από το πρώτο εξάμηνο του 2019) όσα αναφέρονται ήδη στο παράρτημα της 14ης αξιολόγησης. Ο λόγος για περίπου 22 προαπαιτούμενα που θεωρείται δεδομένο ότι παραμένουν «ουρές» της ενισχυμένης εποπτείας και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο.

Η πορεία θα καταγραφεί από το καθεστώς μετά - προγραμματικής παρακολούθησης. Θα γίνεται παρακολούθηση δύο φορές το χρόνο όπως συμβαίνει και στα άλλα κράτη που πέρασαν από μνημόνιο (όπως για παράδειγμα η Κύπρος). Το πρώτο πόρισμα θα εκδοθεί το Νοέμβριο και θα οδεύσει στην τότε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Οι αγορές, οι μεταρρυθμίσεις και τα πλεονάσματα

Όπως φάνηκε και από τις χθεσινές κοινές δηλώσεις μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Γερμανού ομολόγου του, η εν λόγω αξιολόγηση του Φθινοπώρου έχει και την έννοια της νέας ψήφου εμπιστοσύνης με το βλέμμα στο εξωτερικό και στις αγορές.

Αξιωματούχος, σε ενημέρωσή του για τον Eurogroup της Πέμπτης, ανέφερε επίσης πως ναι μεν ολοκληρώνεται το ταξίδι της χώρας προς την κανονικότητα, εξηγώντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 12 χρόνια, αλλά με την επισήμανση πως θα πρέπει να συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να ακολουθεί μία σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική. Στο ίδιο μήκος χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Αθήνα είναι σε αυτό το πρότυπο: Δηλαδή στοχευμένα και με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν σε σχέση με το στόχο επιστροφής σε δημοσιονομική ισορροπία.

Έτσι, το νέο πακέτο για το κόστος των καυσίμων που προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ότι άλλο αποφασισθεί έως το τέλος του μήνα υπάρχει η «σύσταση» να κινείται σε αυτά τα πλαίσια. Με δεδομένη μάλιστα τη θέση της Γερμανίας πως δεν επιθυμεί κοινή πρωτοβουλία για το κόστος αυτών των μέτρων, παρά μόνο για την μακροχρόνια πορεία της αγοράς ενέργειας.

Η Αθήνα παράλληλα ξεδιπλώνει και το αναπτυξιακό της αντίβαρο. Με επόμενο βήμα σήμερα την από κοινού ανακοίνωση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση του τρόπου με τον οποίο θα μπορεί να γίνεται παράλληλη χρήση των κινήτρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κληρώνει μέσα στην εβδομάδα για «έξοδο», μέτρα και αντοχές ταμείων - Σήμερα ο Λίντνερ στην Αθήνα

Έξοδος από εποπτεία με εύσημα, δόσεις αλλά και 4 συστάσεις για πλεονάσματα έως 3,7% του ΑΕΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider