Tα 2 ορόσημα, Αυγούστου και Οκτωβρίου, για έξοδο από εποπτεία και δόσεις 1,5 δισ. – «Πράσινο φως» χθες από EWG

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα 2 ορόσημα, Αυγούστου και Οκτωβρίου, για έξοδο από εποπτεία και δόσεις 1,5 δισ. – «Πράσινο φως» χθες από EWG
έξοδος από τον λαβύρινθο
Η επιστροφή σε συνθήκες «κανονικότητας», και η τελευταία εκκρεμότητα του 2ου εξαμήνου. Η έμφαση σε μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η επόμενη ημέρα. Τα επόμενα βήματα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Τα εκκρεμή από το 2018 προαπαιτούμενα.

Υπό άλλες συνθήκες, η χθεσινή συνάντηση των επιτελείων των υπουργών οικονομικών (EWG) στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος σε θετικό κλίμα η έξοδος της Ελλάδας από ενισχυμένη εποπτεία θα ήταν μία καθαρή ευκαιρία για πανηγυρισμούς. Και τούτο αφού δρομολογείται το τέλος μιας πολυετούς περιπέτειας και ειδικής αντιμετώπισης της χώρας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, τα νέα και από την ΕΚΤ για την βαρύτητα και τη διάρκεια της νέας κρίσης και οι επιπτώσεις της στην αγορά ομολόγων, βαραίνουν το κλίμα πανευρωπαϊκά. Παρ όλα αυτά -όπως φάνηκε και χθες- δεν αναιρούν τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί για την Ελλάδα και τη σημασία επαναφοράς της σε «κανονικότητα».

Το σχέδιο, όπως προβλέπεται και μέσα από το πόρισμα για την ενισχυμένη εποπτεία που ανακοινώθηκε προ ημερών, προβλέπει πολιτική έγκριση της διαδικασίας εξόδου στο Eurogroup που συνεδριάζει την άλλη εβδομάδα (16/6). Μαζί με την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να γίνουν σε 2 φάσεις: μία έως τον Αύγουστο και μία έως το τέλος Οκτωβρίου.

Κάθε μία φάση συνδέεται και με ένα πακέτο δόσεων, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ περίπου:

1. Η πρώτη φάση συνδέεται με την «έξοδο» την 21η Αυγούστου, με κράτη όπως η Ολλανδία να δίνουν έμφαση σε σημαντικά προαπαιτούμενα στα οποία θα πρέπει να καταγραφεί πρόοδος έως τότε. Κορυφαία θεωρείται η δέσμευση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες. Και τούτο καθώς, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ολλανδικής Κυβέρνησης για το Eurogroup του Ιουνίου, εν αντιθέσει με το σκέλος των εκκρεμών συντάξεων σε άλλα πεδία ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν αυξηθεί τα ποσά προς εκκαθάριση. Βασικά πεδία στα οποία ζητείται η καταγραφή προόδου είναι οι νοσοκομειακές δαπάνες και κονδύλια που δεν έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό και σχετίζονται με το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Η πρόοδος αυτή, η οποία θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου, θα οδηγήσει και σε απόφαση για την ενεργοποίηση του προτελευταίου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 748 εκατομμυρίων ευρώ.

2. Το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος συνδέεται με μία επόμενη αξιολόγηση, την πρώτη σε καθεστώς «μετά προγραμματικής εποπτείας», δηλαδή στο καθεστώς που ισχύει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ακολουθεί όλα τα κράτη-μέλη που πέρασαν από μνημόνια. Γίνεται δύο φορές το χρόνο, οπότε για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πρώτη αξιολόγηση το φθινόπωρο, με deadline για τα προαπαιτούμενα το τέλος Οκτωβρίου, πόρισμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο και απόφαση για αποδέσμευση των παρεμβάσεων στο χρέος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα, στην πρώτη αυτή αξιολόγηση στο νέο καθεστώς «κανονικότητας», έχει αυξημένο κίνητρο προσαρμογής σε σχέση με άλλα κράτη, όχι μόνο λόγω της ανάγκης να τηρεί καλό πρόσωπο έναντι των αγορών αλλά και γιατί η απόφαση αυτή η συνδέθηκε με το τελευταίο πακέτο δόσεων. Σύμφωνα με την επιστολή της ολλανδικής κυβέρνησης, καθώς όλες οι δεσμεύσεις που αποφασίστηκαν σε επίπεδο Eurogroup τον Ιούλιο του 2018 δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί πλήρως, οι θεσμοί έχουν προτείνει να εξαρτηθεί η τελική δόση των μέτρων για το χρέος από την εφαρμογή αυτών των εκκρεμοτήτων. Θυμίζει επίσης ότι αυτή η εκκρεμής δόση εκκρεμεί από το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Για την αξιολόγηση του φθινοπώρου έχει καταρτιστεί λίστα με 22 πεδία, τα οποία περιλαμβάνουν ότι έχει απομείνει από τις δεσμεύσεις του 2018. Καταγράφει τα βήματα προόδου που θα πρέπει να αρχίσουν από τον Ιούνιο. Η λίστα περιλαμβάνει από τον νέο Προϋπολογισμό για το 2023 και την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως δραστική πρόοδο στο clawback, στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στο φορέα ακινήτων, στις υποθέσεις του Ν. Κατσέλη στο Κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες, αλλά και βήματα για το Υπερταμείο και 8 κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν σε: ΔΕΠΑ Υποδομών, Αττική Οδό, Αποθήκη Αερίου Νότιας Καβάλας Εγνατία Οδό, Γούρνες Ηρακλείου, και Περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου.

Ο δημοσιονομικός «δρόμος»

Να σημειωθεί ότι ειδική σημασία για την Ελλάδα έχει και το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, καθώς σε αυτό θα συζητηθεί η δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης και άρα το εύρος της δυνατότητας λήψης μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρει το δημοσιονομικό χώρο για λελογισμένες περαιτέρω παρεμβάσεις. Μειώνοντας ωστόσο τον πήχη των προσδοκιών, λόγω της ανάγκης επιστροφής από το 2023 σε πρωτογενή πλεονάσματα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider