Νέα πτώση για την τουρκική λίρα - Υποτίμηση 22% μέσα στο 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα πτώση για την τουρκική λίρα - Υποτίμηση 22% μέσα στο 2022
Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χρεοκοπία της Τουρκίας βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008.

(upd 16:41) Νέες απώλειες σημειώνει η τουρκική λίρα στην αγορά συναλλάγματος για την Τετάρτη, καθώς παραμένει μεγάλη η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της χώρας και την πολιτική της Άγκυρας στο θέμα της αντιμετώπισης του καλπάζοντα πληθωρισμού.

Αυτή την ώρα η λίρα χάνει 2,55% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 17.1913 λίρες ανά 1 δολάριο.

Tο τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 22% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα στο 2022, στη χειρότερη επίδοση των αναδυόμενων αγορών αλλά και μετά από ετήσια υποτίμηση 44% που κατέγραψε για το σύνολο του 2021.

Σημειώνεται ότι η λίρα κινείται πτωτικά για 10η διαδοχική χρονιά καθώς η επιμονή του Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια διατηρεί τόσο χαλαρή τη νομισματική πολιτική που δεν μπορεί να αποτρέψει τον πληθωρισμό ο οποίος «τρέχει» με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1998.

Τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου CDC (συμβόλαια που εξασφαλίζουν στον αγοραστή αποζημίωση σε περίπτωση που συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός, όπως η χρεοκοπία) της Τουρκίας έφτασαν τις 730 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε τη Δευτέρα μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως η Άγκυρα θα συνεχίσει με τη μείωση των βασικών επιτοκίων για να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους ζωής στη χώρα. «Τα σχόλια του Ερντογάν δεν είναι κάτι νέο, αλλά με τον ρυθμό πληθωρισμού στο 73% σε ετήσια βάση, οι δηλώσεις του δίνουν μια σουρεαλιστική χροιά στα γεγονότα», σχολιάζει αναλυτής συναλλάγματος της Union Bancaire Privee.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - Υποτίμηση 20% από την αρχή του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider