Πάουελ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια έως ότου αρχίσει να πέφτει ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια έως ότου αρχίσει να πέφτει ο πληθωρισμός
«Θα πάμε σε αυτό το σημείο. Δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός για αυτό», πρόσθεσε.

Την αποφασιστικότητά του να μειώσει τον πληθωρισμό τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι δεν θα διστάσει να υποστηρίξει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου οι τιμές αρχίσουν να πέφτουν ξανά προς ένα υγιές επίπεδο.

«Αν αυτό συνεπάγεται τη μετάβαση πέραν των επιπέδων που είναι ευρέως κατανοητά ως ουδέτερα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη Wall Street Journal σε μια συνέντευξη του. «Θα προχωρήσουμε μέχρι να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου μπορούμε να πούμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι σε κατάλληλο σημείο, να βλέπουμε τον πληθωρισμό να πέφτει.

«Θα πάμε σε αυτό το σημείο. Δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός για αυτό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, τη δεύτερη αύξηση του 2022, καθώς ο πληθωρισμός κινείται περίπου σε υψηλό 40 ετών.

Ο Πάουελ είπε ότι μετά από αυτή την αύξηση παρόμοιες κινήσεις 50 μονάδων βάσης είναι πιθανό να αποφασιστούν στις επόμενες συναντήσεις της FOMC, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν παρόμοιες με αυτές που είναι τώρα.

Την Τρίτη, επανέλαβε τη δέσμευσή του να πλησιάσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στο στόχο του 2% της Fed και προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι εύκολο και θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος της ανεργίας που είναι στο 3,6%, λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

«Θα είχαμε και πάλι μια ισχυρή αγορά εργασίας ακόμα και εάν η ανεργία αυξανόταν μερικά τικ», είπε. «Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλά εύλογα μονοπάτια για να έχουμε μια μαλακή, όπως είπα, ήπια προσγείωση. Η δουλειά μας δεν είναι να εμποδίσουμε τις πιθανότητες, είναι να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπερνάνκι - Τρισέ στην «κόντρα» με Πάουελ - Λαγκάρντ για πληθωρισμό - επιτόκια

Ο Πάουελ επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed κατά μισή μονάδα Ιούνιο και Ιούλιο

Γέλεν: Η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκληθεί ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider