Ινδονησία: Πλήρες τελικά το εμπάργκο στις εξαγωγές του φοινικέλαιου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδονησία: Πλήρες τελικά το εμπάργκο στις εξαγωγές του φοινικέλαιου
Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής οι αρχές της Ινδονησίας διευκρίνισαν ότι το εμπάργκο αφορά το σύνολο των εξαγωγών των λαδιών.

Πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές του φοινικέλαιου άρχισε να εφαρμόζει από σήμερα η Ινδονησία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με ελλείψεις και άνοδο της τιμής του μαγειρικού λαδιού στην αγορά της με τις αρχές της χώρας να ανησυχούν ότι αυτό θα οξύνει την κοινωνική αναταραχή.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά φοινικέλαιου, αξίας 50 δισ. δολαρίων, καθώς η Ινδονησία ανακοίνωσε αρχικά ότι θα απαγόρευε όλες τις εξαγωγές μαγειρικού λαδιού, ενώ αργότερα διευκρίνισε ότι μόνο ορισμένα προϊόντα θα σταματήσουν.

Τελικά, σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, την Τετάρτη, το βράδυ οι αρχές της Ινδονησίας διευκρίνισαν ότι το εμπάργκο αφορά το σύνολο των εξαγωγών των λαδιών, περιλαμβανομένου του ακατέργαστου και του επεξεργασμένου φοινικέλαιου.

«Το διάταγμα του υπουργείου Εμπορίου αφορά όλα τα προϊόντα», περιλαμβανομένου του ακατέργαστου φοινικέλαιου, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Οικονομία Ερλάνγκα Χαρτάτο, εξηγώντας ότι το εμπάργκο τίθεται σε εφαρμογή από τα μεσάνυκτα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο είχε υπογραμμίσει ότι ο εφοδιασμός του πληθυσμού της χώρας αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα». «Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου είναι ειρωνικό (η Ινδονησία) να δυσκολεύεται να εφοδιαστεί μαγειρικό λάδι», παραδέχθηκε, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν.

Εχθές, η τιμή του εμπορεύματος, που αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή πολλών προϊόντων, όπως καλλυντικά, αλλά και τροφίμων, έκανε ράλι 10%, ενώ το ανταγωνιστικό σογιέλαιο έφτασε σε νέο ρεκόρ.

Σημειώνεται πως το φοινικέλαιο . Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου προέρχεται από την Ινδονησία, με την Ινδία, την Κίνα, την ΕΕ και το Πακιστάν να είναι οι βασικές χώρες που το εισάγουν. Πέρυσι η χώρα είχε εξάγει 34,2 εκατομμύρια τόνους φοινικέλαιου.

Η Ινδονησία αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού, καθώς οι παραγωγοί προτιμούν να στέλνουν τα αποθέματά τους στο εξωτερικό για να εκμεταλλευθούν και την άνοδο των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο +10% εκτοξεύθηκε η τιμή του φοινικέλαιου, εν αναμονή της απαγόρευσης εξαγωγών από την Ινδονησία

gazzetta
gazzetta reader insider insider