Ντομπρόβσκις: Δεύτερη δόση Αύγουστο - Σεπτέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν εφαρμόσει η Ελλάδα τους στόχους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Δεύτερη δόση Αύγουστο - Σεπτέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν εφαρμόσει η Ελλάδα τους στόχους
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρα στήριξης εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί σε πολίτες και επιχειρήσεις η κρίση στην Ουκρανία.

Για εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τα χρήματα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα από τα τέλη του Αυγούστου ή τις αρχές του Σεπτεμβρίου, εφόσον η χώρα εφαρμόσει τους συμφωνημένους στόχους, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και στην Ραλού Αλεξοπούλου, ο Λετονός αξιωματούχος ανέφερε πως «το ελληνικό πρόγραμμα έχει μια καλή αρχή. Πρώτον είναι ένα καλά σχεδιασμένο και φιλόδοξο Σχέδιο. Η επόμενη εκταμίευση θα έρθει με βάση την ολοκλήρωση των επόμενων οροσήμων και στόχων. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που έχει εντάξει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και μετά μπορούμε να σχεδιάσουμε την πληρωμή της δεύτερης δόσης στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου».

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρα στήριξης εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί σε πολίτες και επιχειρήσεις η κρίση στην Ουκρανία. Όπως είπε ο κ. Ντομπρόβσκις «υπάρχουν 230 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν το σκέλος των δανείων. Μελετάμε αν θα μπορούσαμε να ανακατανείμουμε αυτά τα δάνεια σε χώρες που χρειάζονται επιπλέον στήριξη για παράδειγμα δέχονται υψηλό αριθμό προσφύγων και στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης».

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, απάντησε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων που συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία είναι στο σωστό δρόμο και αντίστοιχα μπορούμε να περιμένουμε μια θετική απόφαση τον Ιούνιο αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αντίστοιχα, τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να τερματίσουμε την ενισχυμένη εποπτεία».

Για το επόμενο πλαίσιο που θα ισχύσει, είπε πως «η Ελλάδα θα περάσει σε αυτό που ονομάζουμε μετα-προγραμματική εποπτεία, που είναι μια πιο χαλαρή διαδικασία, αντί γαι 4 φορές το χρόνο, δύο φορές. Από μία άποψη είναι μια πιο χαλαρή διαδικασία που δείχνει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και τα προγράμματα που κληρονόμησε», σύμφωνα με το ertnews.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντομπρόβσκις: Στο δρόμο για έξοδο από την εποπτεία η Ελλάδα τον Αύγουστο – Σε 2 φάσεις οι δόσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider