Πάιατ: Κρίσιμος ο ελληνικός ρόλος στη Μεσόγειο για ενέργεια και ΝΑΤΟ - «Ποιοτικά διαφορετικές» οι σχέσεις μας συγκριτικά με Τουρκία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάιατ: Κρίσιμος ο ελληνικός ρόλος στη Μεσόγειο για ενέργεια και ΝΑΤΟ - «Ποιοτικά διαφορετικές» οι σχέσεις μας συγκριτικά με Τουρκία
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η Ελλάδα μεταπολεμικά, κατά τον Τζέφρι Πάιατ, καθώς εξήρε την απόσταση που έχει διανύσει η χώρα από την κρίση στην ανάκαμψη μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά και την ραγδαία ενίσχυση των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η Ελλάδα μεταπολεμικά, κατά τον Τζέφρι Πάιατ, καθώς εξήρε την απόσταση που έχει διανύσει η χώρα από την κρίση στην ανάκαμψη μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά και την ραγδαία ενίσχυση των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εδράζονται και κοινές στρατηγικές επιδιώξεις.

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στα 5 χρόνια που βρέθηκε στην Αθήνα άλλαξε κάθετα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον εαυτό τους αλλά και η εικόνα τους στις ΗΠΑ, κάτι που αποτυπώνεται και στις επενδύσεις στην χώρα μας, με τις Pfizer και Microsoft να ξεχωρίζουν.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και στον αγώνα δρόμου για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ανέφερε πως «χαιρετίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη» για τις ενέργειες της που έχουν αναδείξει σε κορυφαία θέση την χώρα, όπως τα πρόσφατα εγκαίνια του 4ου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Ο Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε «φανατικός του Κυριάκου Πιερρακάκη» καθώς, όπως είπε, μετασχημάτισε ψηφιακά το κράτος με εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας «την δημοκρατία να λειτουργεί καλύτερα».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο κ. Πάιατ εκτίμησε πως για πολύ καιρό ακόμα θα μαχόμαστε ενάντια στον αναθεωρητισμό του Πούτιν, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την διεθνή ασφάλεια και το ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε δε, τον Ρώσο πρόεδρο, ως απειλή για την παγκόσμια τάξη, ο οποίος με τον πόλεμο με τον οποίο κήρυξε στην Ουκρανία, πήγε την διεθνή κοινότητα 30 χρόνια πίσω. Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε βέβαιος για την νίκη της Ουκρανίας, και επεσήμανε πως πρέπει να αγωνιστούμε να την εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο, καθώς αποτελεί έναν πόλεμο του απολυταρχισμού με την δημοκρατία.

Και πάλι η Ελλάδα, σημείωσε, έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην ενίσχυση του ανατολικού άκρου του ΝΑΤΟ, ενώ έχει μια καίρια θέση στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι και θα είναι μεταπολεμικά κρίσιμη για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Οι σχέσεις με Τουρκία

Συνεχίζοντας για την σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την γεωστρατηγική σημασία της θέσης της Ελλάδας, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε σε ένα ευρύ πεδίο συνεργασιών, που περιλαμβάνει την Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, ενώ η κοινή άσκηση Ορίων, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι μια «διαφήμιση για την αμυντική συνεργασία μας». Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε δε, πως οι σχέσεις αυτές είναι πλέον πολύ πιο στενές και «ποιοτικά διαφορετικές» απ’ ότι είναι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, καθώς βασίζονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο ίδιος είπε με νόημα πως οι ΗΠΑ θα είναι αδιάλλακτοι σε όποιον «βοηθούν» την Ρωσία να παρακάμπτει το καθεστώς των κυρώσεων, το οποίο «θα διαρκέσει για πολύ καιρό».

Ενέργεια

Ο κ. Πάιατ χαιρέτισε τις προσπάθειες διεθνών συνεργασιών που κάνει στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος, αποτελώντας έτσι ένα «τόξο δέσμευσης και εμπλοκής για να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης», ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα ενεργειακά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά ανέφερε projects όπως του FSRU, της Μακεδονίας, της Ρεβυνθούσας αλλά και τις προόδους που καταγράφει η χώρα στην προμήθεια του LNG, η οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν στο μηδέν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε περαιτέρω πάνω σε αυτά τα θέματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της Amazon Web Services στην Αθήνα, παρουσία Γεωργιάδη και Πάιατ

Πάιατ για πόλεμο στην Ουκρανία: Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Πάιατ: Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider