Μπάιντεν: Για 6 μήνες η απελευθέρωση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Για 6 μήνες η απελευθέρωση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως
Για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ.

Για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Τζο Μπάιντεν, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, που έχει εκτοξευθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Απευθυνόμενος τόσο στους πολίτες των ΗΠΑ αλλά και στους υψηλά ιστάμενους των ενεργειακών κολοσσών της χώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως κατανοεί το δυσβάσταχτο κόστος που καλείται να επωμιστεί η μέση αμερικανική οικογένεια, ενώ κάλεσε τους CEO του ενεργειακού κλάδου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

«Δεν είναι περίοδος να κάθεται κανείς άπραγος επάνω σε κέρδη-ρεκόρ ή να πληρώνει μερίσματα στους επενδυτές, αλλά ώρα για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την αύξηση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ.

Πετρέλαιο: ΟΠΕΚ+ και Μπάιντεν φέρνουν απώλειες 5% για το αργό

Σημειώνεται πως η μέση τιμή βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον στα 4,4 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή της ξεπερνάει ακόμα και τα 6 δολάρια/γαλόνι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως όσες εταιρείες διαθέτουν άδειες εκμετάλλευσης πετρελαϊκών πεδίων και δεν ενεργούν προς αύξηση της παραγωγής θα πληρώνουν υψηλό χρηματικό τίμημα, μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση της πίεσης προς τις παραπάνω εταιρείες ώστε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που τους είχε απευθύνει ο ίδιος ώστε να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή.

«Πρωτοφανής στα χρονικά η αποδέσμευση τέτοιας ποσότητας πετρελαίου»

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε προϊδεάσει για την αποδέσμευση του ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως από τα Στρατηγική Αποθέματα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Strategic Petroleum Reserve), τονίζοντας πως «μετά από διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου στην Ιστορία, διαθέτοντας ένα εκατομμύριο επιπλέον βαρέλια στην αγορά την ημέρα κατά μέσο όρο –κάθε μέρα– για τους επόμενους έξι μήνες».

«Το εύρος της αποδέσμευσης αποθεμάτων είναι πρωτοφανές στα χρονικά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ προστίθεται πως «ποτέ ξανά δεν έχει πραγματοποιηθεί παρόμοια αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου για ανάλογο χρονικό διάστημα».

ΗΠΑ: Αποδεσμεύουν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για τη μείωση των τιμών στα καύσιμα

«Οι ιστορικές νέες ποσότητες αργού που θα πέσουν στην αγορά θα ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση των τιμών και θα λειτουργήσουν ως "γέφυρα" μέχρις ότου αυξηθεί σημαντικά η εγχώρια παραγωγή», τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος σημειώνει πως σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συντονισμένες δράσεις για περισσότερο αργό στην αγορά, η συνολική ποσότητα πετρελαίου που θα αποδεσμευθεί σε παγκόσμια κλίμακα θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Επιπλέον, η νομοθεσία περί αμυντικής παραγωγής θα εξουσιοδοτηθεί να υποστηρίζει την παραγωγή και την επεξεργασία ορυκτών και υλικών που χρησιμοποιούνται για συσσωρευτές μεγάλης χωρητικότητας - όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 432.000 βαρέλια, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. Σύμφωνα με το MarketWatch, η αύξηση στην ημερήσια παραγωγή θα πραγματοποιηθεί από την 1η Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αποδεσμεύουν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για τη μείωση των τιμών στα καύσιμα

Πετρέλαιο: ΟΠΕΚ+ και Μπάιντεν φέρνουν απώλειες 5% για το αργό

gazzetta
gazzetta reader insider insider