Σκυλακάκης: Τουλάχιστον 1% το πλήγμα στο ΑΕΠ από τον πόλεμο - Έρχεται η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Newsroom
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Τουλάχιστον 1% το πλήγμα στο ΑΕΠ από τον πόλεμο - Έρχεται η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι το μάξιμουμ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και αυτό διότι δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Εκτίμησε επίσης ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης- Ρωσίας, θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας πριν από λίγο, στο OT Forum.

Παράλληλα σημείωσε ότι το μάξιμουμ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και αυτό διότι δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Εκτίμησε επίσης ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης- Ρωσίας, θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Ανέφερε, επίσης, ότι το 2021, η απειλή του πολέμου στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη να μειωθεί κατά 0,3 της μονάδες, δηλαδή θα μπορούσε το τελικό αποτέλεσμα να είναι στο 8,6-8,7%, έναντι 8,3% που διαμορφώθηκε τελικά.

Ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της αβεβαιότητας στην οικονομία που φέρνει το εύθραυστο περιβάλλον, λόγω του πολέμου. Σημείωσε πως είναι άγνωστο ακόμη το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και το επενδυτικό κλίμα, κάτι όμως που -όπως είπε- για την ώρα δεν έχει φανεί.

Γιατί δεν πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης έμμεσων φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει την Ελλάδα, ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε πρόσφατο δημοσίευμα του Economist, το οποίο ανέφερε ότι «θα είναι μεγάλο λάθος να χρησιμοποιήσουν οι χώρες την έμμεση φορολογία ως εργαλείο (σ.σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας)», παρατηρώντας ότι ο ίδιος το είχε πει ακόμη νωρίτερα. Μάλιστα, εξήγησε ότι η μείωση της έμμεσης φορολογίας «επιδοτεί αυτά τα πανάκριβα προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ενώ στέλνει περισσότερα λεφτά σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία», χωρίς όμως να ενισχύονται ουσιαστικά τα νοικοκυριά.

Από εκεί και πέρα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι δεν είναι εφικτή η μείωση έμμεσων φόρων διότι «Τώρα έχουμε μικρότερο δημοσιονομικό χώρο. Αν κάνεις μείωση θα πρέπει να πάρεις μαζικά δανεικά» είπε και τόνισε με νόημα: «Με αυξημένα επιτόκια και χωρίς επενδυτική βαθμίδα, κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικός δημοσιονομικός σχεδιασμός».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι πρέπει «Να πάνε τα χρήματα εκεί που θα πιάσουν τόπο», επιχειρηματολογώντας υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης να λάβει στοχευμένα μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι σε μια τέτοια περίοδο πληθωρισμού «πρέπει να κατευθύνεις πόρους σε όσους έχουν αδυναμία προσαρμογής», δίνοντας το παράδειγμα ενός συνταξιούχου, ο οποίος λαμβάνει 600 ευρώ, παρατηρώντας ακόμη ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται και με βάση τις εκτιμήσεις για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι είναι ορθό το μέτρο της κάρτας καυσίμων. «Είτε ξοδεύεις 100 λίτρα είτε 60 λίτρα αυτό είναι το ποσό που έχεις. Αν κάνεις και λίγη οικονομία θα αποδώσει», σημείωσε, αναφέροντας ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δε θα έκανε διαφορά.

Μάλιστα, κλείνοντας τις τοποθετήσεις του απηύθυνε το εξής μήνυμα προς τους πολίτες, λέγοντας: «Δεν είναι εύκολη εποχή για δημοσιονομικό σχεδιασμό και είναι εποχή που οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η πίεση που έχουμε είναι πολύ μεγάλη και εξωγενής».

Σε 15-20 ημέρες τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, ο αναπλ. υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στις επόμενες 15-20 μέρς, καθότι όπως σημείωσε «περάσαμε και την τελευταία διαδικασία».

Για φέτος τα συνολικά χρήματα αναμένεται να είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και περίπου 1,5 δισ. σε δάνεια.

Διπλάσιοι στο Εξοικονομώ

Ο πρώτος κύκλος θα είναι ιδιωτικές επενδύσεις νοικοκυριθών και μεταξύ αυτών ένα πιο φιλόδοξο «Εξοικονομώ».

Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για τον παρόντα κύκλο, όπου στο τέλος θα ενταχθούν οι 2πλάσιοι πολίτες σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Από εκεί και πέρα είπε ότι θα υπάρξουν προσκλήσεις για αγροτικές επενδύσεις, ψηφιακή αναβάθμιση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα κατάρτισης και κάποια δημόσια έργα.

Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι συνολικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν 1,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να δίνεται φέτος, ενώ εκτίμησε ότι θα απορροφηθεί σε 2-2,5 χρόνια.

Μικρό περιθώριο αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης

Ερωτώμενος για το αν θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω των εξελίξεων, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η «αρχιτεκτονική του Ταμείου ήταν καλά σχεδιασμένη ευθύς εξαρχής», χωρίς ωστόσο να αποκλείει να υπάρξουν μικρές αλλαγές, οι οποίες θα συζητηθούν με τους θεσμούς (ξεκινούν σήμερα συζητήσεις), εξαιτίας της αύξησης του κόστους των έργων.

Ο αναπλ. υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να «πειράξει« κρίσιμα σημεία, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η «ανακαίνιση» της Υγείας με την στροφή στην πρόληψη και η ψηφιοποίηση της Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι οι όποιες αλλαγές «θα είναι κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων και όχι δισεκατομμυρίων», σύμφωνα με το ot.gr.

Σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου ανέφερε ότι «Προχωρούμε με μεγάλη ταχύτητα. Είμαστε οι τρίτοι ή τέταρτοι που θα πάρουμε δόση», συμπληρώνοντας ότι θα αφαιρεθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ από τον επόμενο κύκλο.

Οι 3 κρίσιμοι τομείς και το «κλειδί»

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Ελλάδα δίνει βάση σε 3 κρίσιμους τομείς:

Πρώτον, την επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση, δεύτερον, την τιμολόγηση του κόστους των έργων, το οποίο αλλάζει δραματικά και τρίτον την ανάγκη να τρέχουν ομαλά οι εκταμιεύσεις των πόρων.

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «Είμαστε από τους λίγους που τρέχουν καλά οι εκταμιεύσεις και το πρόγραμμα και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει». Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει ζήτημα απορρόφησης καθότι «Τα λεφτά είναι δικά μας στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους».

Επανέλαβε ότι το «κλειδί» στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι να απορροφηθούν τα κονδύλια, σημειώνοντας ότι από τις 27 χώρες έχουν υποβληθεί ισόποσα σχέδια προς έγκριση και μόνο 8 (μαζί με το ελληνικό) έχουν έρθει σε επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Δεν θα έχουμε ύφεση λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και τα δημητριακά

Σκυλακάκης (Economist): Προκλήσεις και δυνατότητες προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Σκυλακάκης: Υπέρβαση εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο -Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά στο ρεύμα

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο