Κείμενο Συμπερασμάτων ΕΕ: «Παράθυρο» για έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού από κράτη-μέλη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κείμενο Συμπερασμάτων ΕΕ: «Παράθυρο» για έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού από κράτη-μέλη
Έτοιμη για να «αξιολογήσει επειγόντως» τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αποφασίζουν να εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη, δηλώνει η Κομισιόν στο κείμενο συμπερασμάτων της.

Έτοιμη για να «αξιολογήσει επειγόντως» τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αποφασίζουν να εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη, δηλώνει η Κομισιόν στο κείμενο συμπερασμάτων της, μετά την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ άλλων ζητημάτων και για τον μετριασμό των επιπτώσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σχετική αναφορά «φωτογραφίζει» την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι ηγέτες των οποίων κατά τη διάρκεια της Συνόδου ζήτησαν επιτακτικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων στις εσωτερικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λόγω των λίγων διασυνδέσεων είναι σχετικά αποκομμένες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, μετά το τέλος της Συνόδου, οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα που θα εφαρμόσουν.

Κατά την αξιολόγηση αυτής της συμβατότητας, η Κομισιόν αποφάσισε επίσης πως θα διασφαλίζει μέσω επείγουσας διαδικασίας, ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Τα μέτρα που θα εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη θα μειώνουν τις τιμές spot της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και καταναλωτές και δεν επηρεάζουν τους όρους συναλλαγών σε βαθμό αντίθετο προς το κοινό συμφέρον. Κατά τη διεξαγωγή αυτής της αξιολόγησης, θα ληφθεί υπόψη ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων και το επίπεδο διασύνδεσης με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα στο κείμενο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρώτον, καλεί τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να συνεχίσουν να κάνουν βέλτιστη χρήση της εργαλειοθήκης, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ως μια χρονικά περιορισμένης απομάκρυνση από το status quo, ενώ υπογραμμίζει πως η προσωρινή φορολόγηση ή οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα υπερβάλλοντα κέρδη των εταιρειών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή εθνικής χρηματοδότησης.

Δεύτερον, στο κείμενο αναφέρεται πως ανατίθεται στα όργανα της ΕΕ να επικοινωνήσουν με τα ενδιαφερόμενα μέρη, και να συζητήσουν, όλες τις βραχυπρόθεσμες επιλογές όπως η άμεση υποστήριξη στους καταναλωτές μέσω κουπονιών, φορολογικές ελαφρύνσεις, την κρατική ενίσχυση, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ, ανώτατα όρια τιμών, και άλλα ρυθμιστικά μέτρα, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της αύξησης τους και στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες.

Τέλος, το κείμενο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των υπερβολικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με παράλληλη διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, την διατήρηση των κινήτρων για την πράσινη μετάβαση, διατηρώντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και αποφυγή δυσανάλογων δημοσιονομικών δαπανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης (Σύνοδος Κορυφής): Πετύχαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στο πλαφόν - «Ειδική άδεια» σε Ισπανία-Πορτογαλία

Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ στην Ουκρανία και στο «βάθος» η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider