Βραχυχρόνια μίσθωση: «Γεμίζουν» κατοικίες/διαμερίσματα για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου – Ποιες είναι οι τιμές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βραχυχρόνια μίσθωση: «Γεμίζουν» κατοικίες/διαμερίσματα για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου – Ποιες είναι οι τιμές
Άνω του 80% οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ποιες περιοχές καταγράφονταν διαθεσιμότητα. Από 150 ευρώ έως και 800 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις.

Επίπεδα άνω του 80% «χτυπάνε» οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα, σε περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Δημητσάνα και η Βυτίνα αλλά και στο Καρπενήσι ήδη η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά (άνω του 90%) σε Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας, Καστοριά, Καλαμπάκα, με την Αράχωβα να σημειώνει προ ολίγων ημερών προ-κρατήσεις στο 86%. Όσον αφορά στις τιμές για διαμέρισμα/κατοικία (διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή), αυτές ξεκινούν (για 2 διανυκτερεύσεις) από 150 ευρώ (π.χ. σε Ναύπακτο Βυτίνα) και φτάνουν έως τα περίπου 550-650 ευρώ (σε Αράχωβα, Μέτσοβο, Μακρινίτσα, Ιωάννινα) ή και τα 800 ευρώ (Τρίκαλα Κορινθίας, Ζαγοροχώρια).

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου - 27η Μαρτίου αποκλειστικά για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρέπει να τονιστεί ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, πρέπει να σημειωθεί ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων

Όπως σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας. πρόεδρος της E-Real Estates, «λίγες ημέρες πριν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, οι προ-κρατήσεις που προκύπτουν από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης για αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα για το διάστημα 25η Μαρτίου – 27η Μαρτίου είναι άνω του 80% στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας μας. Γενικότερα σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η κινητικότητα στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τόσο τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και οποιοδήποτε τριήμερο όπως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κατέγραψαν κρατήσεις ακόμη και 100%».

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προ ολίγων μόλις ημερών στο κέντρο της Αράχωβας η διαθεσιμότητα ήταν μόλις 15 ακίνητα και στην ευρύτερη περιοχή άγγιζε τα 33, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να φτάνει το 86%. Το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις, οικογένεια με 2 παιδία, κυμαίνεται από 338€ έως 540€, ενώ για ολόκληρο chalet με 4 Υ/Δ, το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 750€.

Παράλληλα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, μια περιοχή που πρωταγωνίστησε τόσο τις ημέρες των εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά), όσο και στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καταγράφηκε διαθεσιμότητα μόλις 5 ακινήτων. Το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις (άφιξη 25η Μαρτίου και αναχώρηση 27η Μαρτίου), κυμαίνεται από 540€ έως 800€. Η ανώτερη τιμή μίσθωσης αφορά κατοικία με 3 Υ/Δ όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 6 άτομα, ενώ η τιμή των 540€, αφορά κατοικία 70τμ με 2 Υ/Δ.

Στο Μέτσοβο η διαθεσιμότητα καταγράφονταν ως περιορισμένη με μόλις 2 διαθέσιμες κατοικίες, με το κόστος να κυμαίνεται από 340€ έως 630€.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, στα Καλάβρυτα που είχαν την τιμητική τους τις ημέρες των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς, αλλά και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, η διαθεσιμότητα στο κέντρο για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ήταν περιορισμένη. Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το Χιονοδρομικό προσέλκυσε περισσότερους από 7.000 επισκέπτες με τις πληρότητες να αγγίζουν ακόμη και το 100%. Οι διαθέσιμες κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη χρονική περίοδο 25/3 έως και 27/3 ήταν μόλις 5 στο κέντρο. Το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 500€ έως 534€. Οι ανώτερες τιμές αφορούν κυρίως κατοικίες 60τμ με 2Υ/Δ.

Αλλά και οι Αρκαδικοί προορισμοί βρίσκονται και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου στις top επιλογές των ταξιδιωτών με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 100% και η μόνη διαθεσιμότητα να καταγράφεται σε γειτονικά χωριά όπως ο Καρδαράς όπου το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 500€ για κατοικία 65τμ με 2 Υ/Δ.

Η διαθεσιμότητα στην Δημητσάνα είναι μηδενική, ενώ στη Βυτίνα διατίθονταν μόλις 2 ακίνητα προς μίσθωση. Με το σχετικό κόστος να διαμορφώνεται από 144€ έως 470€. Η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία 90 τμ με 2 Υ/Δ.

Το Καρπενήσι το προτιμούν τόσο Αθηναίοι όσο και κάτοικοι της Φθιώτιδας και των όμορων νομών. Η διαθεσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν μηδενική με τα μόνα διαθέσιμα ακίνητα να καταγράφονται στο χωρίο Κορυσχάδες όπου το κόστος κυμαίνεται από 412€ για 2 διανυκτερεύσεις σε κατοικία με 2 Υ/Δ.

Σύμφωνα με την έρευνα, στους ορεινούς προορισμούς της Μαγνησίας, Πορταριά και Μακρινίτσα, η διαθεσιμότητα κατοικιών μόλις προ ημερών ήταν για 6 κατοικίες. Στη Μακρυνίτσα, το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 354€ έως 658€, η ανώτερη τιμή αφορά ολόκληρο αρχοντικό με 3 Υ/Δ. Ενώ στη Πορταρία το κόστος για δυο διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 380€ έως 507€.

Τα Ζαγοροχώρια, κατά τη διάρκεια της έρευνας έδειξαν να διαθέτουν 8 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές διαμορφώνονται από 280€ έως 790€ για 2 διανυκτερεύσεις. Συγκεκριμένα, στο χωριό Βίτσα το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις σε κατοικία με 2 Υ/Δ, στο Μονοδένδρι κατοικία 100 τ.μ. μισθώνεται για 2 βράδια προς 790€, ενώ στην Ελάτη κατοικία 100τμ με 2Υ/Δ αγγίζει τα 400€.

Η Καλαμπάκα και τα Ιωάννινα, προορισμοί που επιλέγουν κυρίως οι Θεσσαλονικείς, καταγράφουν σχετικά μικρή διαθεσιμότητα. Στη Καλαμπάκα διατίθενται μόλις 12 κατοικίες με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 91%. Το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 220€ έως 360€. Η κατώτερη τιμή μίσθωσης αφορά κατοικία 56τμ με 2Υ/Δ σε απόσταση 700μέτρων από το κέντρο, ενώ η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία 163τμ με 4Υ/Δ σε απόσταση 800μέτρων από το κέντρο. Τα ακίνητα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο είναι κυρίως 50τμ-60τμ και το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 300€.

Στα Ιωάννινα η διαθεσιμότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μόλις 13κατοικίες, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 90%. Το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 280€ έως 600€. Η ανώτερη τιμή αφορά αυτοτελή κατοικία 180τμ με 4Υ/Δ.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι έντονη κινητικότητα αναμένουμε να καταγραφεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με πρωταγωνιστικό ρόλο τη Πελοπόννησο, περιοχές όπως το Ναύπλιο, τη Καλαμάτα, το Γύθειο, τη Ναύπακτο καθώς και οι Κορινθιακοί προορισμοί Λουτράκι και Κόρινθος.

Παράλληλα, όσο θα πλησιάζουμε στο τριήμερο η κινητικότητα θα κορυφωθεί και οι κρατήσεις θα αγγίξουν ακόμη και το 100% στο σύνολο των δημοφιλών προορισμών της εποχής», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία. * Διαθέσιμες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή
Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδιά, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία. * Διαθέσιμες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.
Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδιά, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: «Last minute» θα είναι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Aegean: Τα σχέδια για το 2022 και οι βασικοί κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη

Trade Estates ΑΕΕΑΠ:  Στα 270,9 εκατ. ευρώ η αξία των real estate assets

gazzetta
gazzetta reader insider insider