IEA: Η ΕΕ μπορεί να κόψει το 1/3 των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου εντός του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Η ΕΕ μπορεί να κόψει το 1/3 των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου εντός του 2022
Περίπου του 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στις χώρες της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τρόπους ώστε να μειώσει κατά 1/3 τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εντός του 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των εκατέρωθεν κυρώσεων μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μόσχας.

Σημειώνεται πως περίπου το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στις χώρες της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο IEA ανέφερε πως οι προσπάθειες μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία θα μπορούσαν να προκύψουν από τη φιλόδοξη «πράσινη συμφωνία» της Ένωσης. Σχετική έκθεση του Οργανισμού αναφέρει πως πιθανά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να είναι η αποφυγή νέων συμβολαίων φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η ενίσχυση του ηλεκτρισμού που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια και η αντικατάσταση boilers αερίου με θερμοσυσσωρευτές.

Ο Φατίχ Μπιρόλ του IEA αναφέρει σε σχετική δήλωση του πως «κανείς δεν μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις πλέον. Η χρήση του φυσικού αερίου της Ρωσίας ως οικονομικό και πολιτικό όπλο δείχνε πως η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα ώστε να ετοιμαστεί για τη σημαντική αβεβαιότητα που θα υπάρχει γύρω από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα».

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η Κομισιόν θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το σχέδιο της για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Δεν αποκλείεται η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider