Capital controls στη Ρωσία, αυξάνεται η πίεση των κυρώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital controls στη Ρωσία, αυξάνεται η πίεση των κυρώσεων
Την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μικαίλ Μισούστιν.

Την επιβολή capital controls ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς εντείνονται οι πιέσεις που έχουν επιφέρει στην οικονομία της χώρας οι κυρώσεις της Δύσης για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Την επιβολή των ελέγχων στις αναλήψεις χρημάτων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μικαίλ Μισούστιν, λέγοντας ότι οι ξένοι επενδυτές δεν λαμβάνουν αποφάσεις στηριζόμενοι σε οικονομικά κριτήρια αλλά με βάση τις «πολιτικές πιέσεις».

«Για να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις θα λάβουν σωστές αποφάσεις, αποφασίστηκε η επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αλλά και αναφορικά με το ανώτατο αναλήψιμο ποσό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρωσικές αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.

Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου όπως η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.

Παράλληλα, ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση» και ότι «Αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Παγωμένα» κεφάλαια ξένων επενδυτών στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται πως ξένοι επενδυτές στη Ρωσία τις τελευταίες μέρες έχουν δει κεφάλαια ύψους 86 δισ. δολαρίων να έχουν «παγώσει» από τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού χρηματιστηρίου που αφορούσαν την περίοδο έως και το τέλος του 2021.

Σε όρους σταθερούς εισοδήματος, BlackRock , Capital Group και Legal & General Group είναι οι κορυφαίοι κάτοχοι του ρωσικού χρέους σε δολάρια, ενώ οι επενδυτές έχουν έκθεση 250 δισ. δολαρίων σε εταιρικά ομόλογα της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Οι κυρώσεις «πάγωσαν» μετοχές ξένων επενδυτών αξίας 86 δισ. δολαρίων

BP: Αποχωρεί από τη συμμετοχή της στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft λόγω Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider