Nord Stream 2: Χρεοκόπησε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού - Απολύθηκαν οι εργαζόμενοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nord Stream 2: Χρεοκόπησε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού - Απολύθηκαν οι εργαζόμενοι
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία Nord Stream 2 AG την προηγούμενη εβδομάδα αφότου η Ρωσία αναγνώρισε δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, λίγο πριν από την εισβολή της στη χώρα.

Τελευταία Ενημέρωση 20:51

Πτώχευση κήρυξε η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο πηγές, μετέδιδε πως ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης πτώχευσης, καθώς γίνονται προσπάθειες να διευθετηθούν τα απαιτούμενα πριν από την προθεσμία κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία Nord Stream 2 AG την προηγούμενη εβδομάδα αφότου η Ρωσία αναγνώρισε δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, λίγο πριν από την εισβολή της στη χώρα.

Η Nord Stream 2 AG, η οποία είναι εισηγμένη στην Ελβετία και ανήκει στον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, ολοκλήρωσε πέρυσι το έργο των 11 δισ. δολαρίων που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Οι δύο πηγές του Reuters δήλωσαν ότι η Nord Stream 2 AG συνεργάζεται με έναν οικονομικό σύμβουλο για την εκκαθάριση ορισμένων από τις υποχρεώσεις της και θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία χρεοκοπίας σε ελβετικό δικαστήριο, σύντομα αυτή την εβδομάδα.

Η Nord Stream 2 AG δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια από το Reuters ενώ η Gazprom επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί εμπορικά επειδή εκκρεμεί η πιστοποίηση στη Γερμανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα «πάγωσε» τη διαδικασία ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα στις 23 Φεβρουαρίου με το οποίο εξουσιοδοτεί «την εκκαθάριση των συναλλαγών που αφορούν τη Nord Stream 2 AG» ή «οποιαδήποτε οντότητα στην οποία η Nord Stream 2 AG κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο μερίδιο» έως τις 2 Μαρτίου.

Και δυτικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί στους χρηματοδότες

Η Gazprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του Nord Stream 2, με το υπόλοιπο του έργου 11 δισ. δολαρίων να χρηματοδοτείται από τη βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell, την αυστριακή OMV, τη γαλλική Engie και τη γερμανική Uniper και Wintershall DEA.

Ένας εκπρόσωπος της Uniper είπε ότι η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν τέτοιες πληροφορίες όταν ρωτήθηκε για πιθανή κατάθεση πτώχευσης από τη Nord Stream 2 AG.

Η Nord Stream 2 AG τερματίζει επίσης τις συμβάσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με το Reuters. Δεν είναι σαφές εάν όλες οι οντότητες που σχετίζονται με τη Nord Stream 2 AG θα κλείσουν ή πώς η Gazprom σχεδιάζει να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας Γκι Παρμελίν δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTS τη Δευτέρα ότι όλο το προσωπικό της Nord Stream 2 AG, περισσότεροι από 140 υπάλληλοι που εργάζονταν στην ελβετική πόλη Ζουγκ, απολύθηκαν.

Η Γερμανία, η οποία προμηθεύεται το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, είχε υποστηρίξει τον Nord Stream 2 για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά το έργο αντιμετώπισε αντιδράσεις εντός της ΕΕ και των ΗΠΑ για την αύξηση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, πολλές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πετρελαϊκών, δήλωσαν ότι θα εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Shell, η οποία δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στον Nord Stream 2 μεταξύ άλλων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Σε ισχύ από σήμερα οι νέες κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αναστολή της αδειοδότησης του Nord Stream 2 και ανακοινώσει κυρώσεις

Μεντβέντεφ: «Διακόψατε τον Nord Stream 2; Σε λίγο θα πληρώνετε 2.000 ευρώ για 1000 κ.μ. φυσικού αερίου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider