Σ. Αραβία: Στο κρατικό επενδυτικό fund το 4% των μετοχών της Saudi Aramco, αξίας 800 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Αραβία: Στο κρατικό επενδυτικό fund το 4% των μετοχών της Saudi Aramco, αξίας 800 δισ. δολαρίων
Στην μεταβίβαση ποσοστού περίπου 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Saudi Aramco (αξίας περίπου 800 δισ. δολαρίων) στο κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε την Κυριακή η κυβέρνηση του αραβικού βασιλείου.

Στην μεταβίβαση ποσοστού περίπου 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Saudi Aramco (αξίας περίπου 800 δισ. δολαρίων) στο κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε την Κυριακή η κυβέρνηση του αραβικού βασιλείου, με στόχο να ενισχυθεί η οικονομική θέση του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) και να διατηρηθεί η υψηλή πιστοληπτική του ικανότητα στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να διατηρεί το 94% του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού, η μετοχή του οποίου ενισχύεται άνω του 4% εντός του 2022, με την συνολική του κεφαλαιοποίηση να αγγίζει πλέον τα 2 τρισ. δολάρια, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παγκoσμίως πίσω μόνο από την αμερικανική Microsoft.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η μεταβίβαση του 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Saudi Aramco αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς η ηγεσία της χώρας στοχεύει στην αύξησή τους στα 1,1 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2025.

Σημειώνεται πως ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου του βασιλείου επιθυμεί να καταστήσει το Ταμείο ως το όχημα για τον μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από τα έσοδα που αποφέρουν οι πετρελαϊκές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Saudi Aramco: Πώληση μετοχικού ποσοστού, με στόχο την άντληση 50 δισ. δολαρίων

Προειδοποίηση Saudi Aramco: Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τελειώνουν με ραγδαίους ρυθμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider