Πάνω από τα $96 το πετρέλαιο - Αντιδρά με υψηλό 7 ετών στο σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα $96 το πετρέλαιο - Αντιδρά με υψηλό 7 ετών στο σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία
Σε υψηλό άνω των 7 ετών «αναρριχήθηκε» η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα εν μέσω φόβων ότι μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιφέρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που θα διαταράξουν τις εξαγωγές της κορυφαίας παραγωγού πετρελαίου σε μια ήδη «σφιχτή» αγορά.

Σε υψηλό άνω των 7 ετών «αναρριχήθηκε» η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα εν μέσω φόβων ότι μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιφέρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που θα διαταράξουν τις εξαγωγές της κορυφαίας παραγωγού πετρελαίου σε μια ήδη «σφιχτή» αγορά.

Η τιμή του brent κινείται στα 95,41 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως τα 96,16 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Η τιμή του αμερικανικού αργού, WTI, καταγράφει άνοδο 1,25% στα 94,26 δολάρια το βαρέλι. Στο υψηλό ημέρα έφτασε τα 94,94 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι φόβοι για στενότητα στην αγορά ενισχύουν τις τιμές

Τα σχόλια των ΗΠΑ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν συνταράξει τις παγκόσμιες αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σε νέο υψηλό επταετίας και οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα, μετά την προειδοποίηση των Αμερικανών αξιωματούχων ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι άμεση.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,9% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,2%. Ο ρωσικός δείκτης μετοχών Moex υποχώρησε 2,6% αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου.

Η τελευταία αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες μειώθηκαν φέτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική, συνέπεσε με τη στιγμή όπου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Μόσχα για να αποτρέψειτον Βλαντιμίρ Πούτιν από μια εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Κυριακή με τον Ουκρανό ομόλογό του και είπε ότι η Ουάσιγκτον θα απαντήσει «γρήγορα και επιθετικά» σε οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική ενέργεια, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η τελευταία προσπάθεια του Σολτς έρχεται καθώς τα δυτικά κράτη απέσυραν το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από την Ουκρανία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για εισροή προσφύγων σε περίπτωση στρατιωτικής επεμβασης.

«Η όλη κατάσταση παραμένει αρκετά ρευστή», δήλωσε η Marcella Chow, αναλύτρια παγκόσμιων αγορών στην JPMorgan Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. Όπως τόνισε, οι αγορές ενέργειας παραμείνουν σε άνοδο, καθώς η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης και το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε διαταραχές ή απειλές διακοπής της προσφοράς, αυτό φυσικά θα ωθήσει τις τιμές υψηλότερα από τα ήδη αυξημένα επίπεδα που έχουμε δει μέχρι τώρα», είπε.

Απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης οι υψηλές τιμές

Η άνοδος του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 απειλεί να προκαλέσει διπλό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία μειώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Αυτός είναι ένας ανησυχητικός συνδυασμός για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, καθώς επιδιώκουν να συγκρατήσουν τις ισχυρότερες πιέσεις τιμών εδώ και δεκαετίες χωρίς να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής της G20 συναντώνται αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά φέτος και ο πληθωρισμός θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων.

Ενώ οι εξαγωγείς ενέργειας πρόκειται να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές, μεγάλο μέρος του κόσμου θα χτυπηθεί καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται σημαντικά και κατ' επέκταση, να μειώνεται η αγοραστικής τους δύναμη.

Σύμφωνα με το μοντέλο Shok του Bloomberg Economics, μια άνοδος του αργού στα 100 δολάρια μέχρι το τέλος αυτού του μήνα από τα περίπου 70 δολάρια στο τέλος του 2021 θα ανέβαζε τον πληθωρισμό κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η JPMorgan προειδοποιεί ότι μια άνοδος στα 150 δολάρια το βαρέλι σχεδόν θα φρενάρει την παγκόσμια ανάκαμψη και θα εκτινάξει τον πληρθωρισμό σε επίπεδα πάνω από 7%, περισσότερο από τρεις φορές το επιτόκιο που στοχεύουν οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider