Ευρωβαρόμετρο: Το 65% των Ελλήνων ζητούν μέτρα στήριξης για οικονομία - απασχόληση

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωβαρόμετρο: Το 65% των Ελλήνων ζητούν μέτρα στήριξης για οικονομία - απασχόληση
Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το κράτος δικαίου προτάσσουν οι Έλληνες πολίτες κατά 39%.

Στην ανάγκη στήριξης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστιάζει η νέα έρευνα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με αυτή, η δημόσια υγεία (42%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (40%), καθώς και η κλιματική αλλαγή (39%) αποτελούν κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους. Αντίστοιχα για τους Έλληνες: υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (65%), καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (58%), δημόσια υγεία (56%).

Οι πολίτες της ΕΕ επιθυμούν το Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία: το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο σημαντική αξία προς υπεράσπιση. Το κράτος δικαίου προτάσσουν οι Έλληνες πολίτες κατά 39%. Το 70% των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί το Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (58%).

Οι πολίτες ορίζουν τις αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (32%) επιλέγει τη δημοκρατία ως κορυφαία ευρωπαϊκή αξία προς υπεράσπιση, ακολουθούμενη από την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%) και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (25%). Με μικρή διαφορά ακολουθούν η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (35%) και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (34%). Στην Ελλάδα, κράτος δικαίου και δημοκρατία ισοβαθμούν ως αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο, με 39% και 38% αντίστοιχα.

Η αύξηση του εξτρεμισμού, η εξάπλωση της παραπληροφόρησης και η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου προκαλούν επίσης ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για το Μέλλον της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκε από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή στα μέσα του Ιανουαρίου 2022, όπου εννέα στους δέκα Ευρωπαίους συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ενίσχυσης της δημοκρατίας στην ΕΕ.

Έντεκα κράτη μέλη θέτουν σε προτεραιότητα την υπεράσπιση της δημοκρατίας: Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία. Οι ερωτηθέντες στην Τσεχία και την Ουγγαρία τοποθέτησαν επίσης την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη πρώτη θέση.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: "Όπως σωστά επισημαίνουν οι πολίτες, η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αξία. Δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός αποτελούν σήμερα αυξανόμενες απειλές για το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα".

Οι πολιτικές προτεραιότητες για το ΕΚ

Συνολικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να θεωρούν τη δημόσια υγεία ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο σε ποσοστό 42%, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (40%) και τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (39%), ενώ οι νέοι θέτουν πρώτη στη λίστα τους την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια ερώτηση, το 65% των Ελλήνων επέλεξε την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (58%) και τη δημόσια υγεία (56%).

Αξιολογούν τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (62%) αξιολογεί την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ θετικά, αποτελώντας για δεύτερη χρονιά το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, ενώ μόνο το 9% δηλώνει το αντίθετο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (72%) δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (63%) δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της ΕΕ. Στην Ελλάδα, οι θετικές και οι ουδέτερες γνώμες ισοψηφούν στο 42% σχετικά με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, ενώ οι αρνητικές περιορίζονται στο 15%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (63%) πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Περισσότερα για το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών να μάθουν περισσότερα για το έργο της ΕΕ παραμένει συνεχές. Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, το 43% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται περισσότερο για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται συγκεκριμένα τα κονδύλια της ΕΕ. Οι πολίτες επιθυμούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις συγκεκριμένες συνέπειες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη χώρα τους (30%), για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες των εθνικών ευρωβουλευτών τους (29%), καθώς και για το τι κάνει η ΕΕ για να ξεπεραστεί η πανδημία (29%).

Στην Ελλάδα, ένας στους δύο επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη χώρα του (53%), τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ έχει αλλάξει ριζικά τα ελληνικά δεδομένα (52%), καθώς και πώς δαπανώνται συγκεκριμένα τα κονδύλια της ΕΕ (52%). Ακόμη, το 48% ενδιαφέρεται να μάθει για τα δικαιώματα του ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ίδιο ποσοστό αναρωτιέται τι κάνει η ΕΕ για να ξεπεραστεί η πανδημία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται σε σαφή και εγκεκριμένα σχέδια, να υπόκειται σε έλεγχο με συνέπεια και διαφάνεια και να εξαρτάται από τον σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών μας.

"Οι πολίτες επιθυμούν και δικαιούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο αντίκτυπο των πολιτικών και των αποφάσεων της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή", δήλωσε η πρόεδρος Metsola.

Εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΕ και επιθυμούν πιο ισχυρό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και το ΕΚ ειδικότερα αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ (58%) επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ενώ το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που έχουν θετική άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (36%) αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκρισή με το 2015, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 3 μονάδες από το 2019.

Το 45% των ερωτηθέντων έχει ουδέτερη άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μόνο το 17% έχει αρνητική εικόνα.

Το 70% των Ελλήνων, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από τον ευρωπαικό μέσο όρο, ζητά πιο ισχυρό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου ένας στους δύο πολίτες στη χώρα μας έχει ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (48%) ενώ οι υπόλοιποι διαμοιράζονται εξίσου μεταξύ της αρνητικής (24%) και της θετικής εικόνας (26%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.