Ακίνητα: «Hot spot» για επενδύσεις σε «πράσινα» γραφεία το «μέτωπο» Λ. Κηφισίας – Μαρούσι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: «Hot spot» για επενδύσεις σε «πράσινα» γραφεία το «μέτωπο» Λ. Κηφισίας – Μαρούσι
Ακίνητα
Στο πλέον… προνομιακό πεδίο για επενδύσεις στα ακίνητα και ιδίως στον τομέα των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, εξελίσσεται η ευρύτερη περιοχή στο Μαρούσι, ιδίως στο «μέτωπο» κοντά στο «δαχτυλίδι» του κόμβου της Λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό.

Στο πλέον… «hot spot» για επενδύσεις στα ακίνητα και ιδίως στον τομέα των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, εξελίσσεται η ευρύτερη περιοχή στο Μαρούσι, ιδίως στο «μέτωπο» κοντά στο «δαχτυλίδι» του κόμβου της Λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό αλλά και στις γύρω περιοχές καθώς προωθούνται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ή «τρέχουν» διαδικασίες με ακίνητα φιλέτα που εκπλειστηριάζονται για οφειλές των ιδιοκτητριών εταιριών.

Όπως πρόσφατα είχε αναδείξει το insider.gr, σε σχετικό του θέμα (18 Ιανουαρίου) η αγορά γραφείων στο Μαρούσι αποτελεί επενδυτικό «πόλο έλξης» για την αγορά γραφείων. Όπως φαίνεται, η Λ. Κηφισίας, ιδίως στο Μαρούσι, έχει εισέλθει σε νέα περίοδο ανάπτυξης με τα γραφειακά projects, υψηλών προδιαγραφών, να αποτελούν βασικό πεδίο δράσης των επενδυτών. Οι επιλεγμένοι γραφειακοί χώροι πρώτης προβολής, που βρίσκονται σε περιοχές με ενδιαφέρον και διαθέτουν «πράσινο πιστοποιητικό», θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ και τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Σήμερα ο αριθμός των «πράσινων» γραφείων στη χώρα μας είναι περιορισμένος, στο μέλλον η αγορά θα κινείται σχεδόν αποκλειστικά με ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση των μισθωμάτων.

Η έλλειψη ποιοτικού αποθέματος χώρων γραφείων, σε συνδυασμό με την κομβική τοποθεσία ορισμένων περιοχών στο συγκεκριμένο προάστιο της Βόρειας Αττικής διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση, διασφαλίζοντας καλές αποδόσεις, με αποτέλεσμα μεγάλες επενδυτικές εταιρείες να «ρίχνουν» κεφάλαια για την ανάπτυξη ή απόκτηση προνομιακών ακινήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει και η… τοποθεσία (δεν είναι μακριά από το κέντρο) όπως και η ύπαρξη σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς, του ΗΣΑΠ (Μαρούσι, Ειρήνη, Νερατζιώτισσα) και του Προαστιακού (Νερατζιώτισσα, Κηφισίας).

Για παράδειγμα, η Prodea Investments ανακοίνωνε προ εβδομάδων, στο πλαίσιο και της ανάπτυξης της εισηγμένης μέσω χρηματοδότησης από τα αντληθέντα κεφάλαια του «πράσινου» ομολόγου που εξέδωσε τον Ιούλιο 2021, την απόκτηση πέντε όμορων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 10.433,50 τ.μ. (με υφιστάμενο κτήριο γραφείων/κατοικιών 4.172 τ.μ.) τα οποία περικλείονται από την Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι. Η νέα επένδυση, η πρώτη εντός 2022, που προωθεί στην περιοχή του Αμαρουσίου αφορά σε ανάπτυξη γραφειακού χώρου, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, δίπλα στο «δαχτυλίδι» του κόμβου της Λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό και στον Προαστιακό Σταθμό «Κηφισίας» και κοντά στο Golden Hall, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση τόσο οδικώς όσο και με μέσα μαζικής μεταφοράς, και προστίθεται στις υφιστάμενες επενδύσεις της PRODEA στον βόρειο άξονα και το business district του Αμαρουσίου.

Στην ίδια περιοχή (στη συμβολή των οδών Φραγκοκλησιάς 6 και Αιγιαλείας) η Prodea ολοκλήρωσε πρόσφατα και έχει παραδώσει στους μισθωτές του, την Google και την Elpedison, το σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο υπό την ονομασία The Element επίσης με πιστοποίηση LEED με συνολική επιφάνεια ανωδομής 14.000 τ.μ. και δύο υπόγεια περίπου 7.000 τμ. με 199 θέσεις πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το ύψος της επένδυσης αυτής είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην ίδια περιοχή, αγόρασε πέρυσι το ILIDA Business Center από την Lamda Development (κτήριο γραφείων υψηλής ποιότητας κατασκευής, με συνολική επιφάνεια ανωδομής 11.750 τ.μ. και 277 θέσεις στάθμευσης). Επιπρόσθετα, απέναντι από το The Mall Athens, σε συνεργασία με τη Dimand η Prodea, κατασκευάζει το νέο κτήριο γραφείων της Kaizen Gaming. Θα αποτελείται από τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ. και υπόγειο 7.000 τ.μ. Θα λάβει πιστοποίηση LEED Gold και η προοπτική είναι να ολοκληρωθεί φέτος.

Στην περιοχή όμως έχουν «βγει» προς πλειστηριασμό (από την doValue) τρία συγκροτήματα γραφείων, με μισθωτές αντίστοιχα τα ΕΛΠΕ, την EY και τους ομίλους Fourlis και Bayer, με μία συνολική αξία κοντά στα 90 -100 εκατ. ευρώ, για τα οποία φέρονται να έχουν δείξει ενδιαφέρον τόσο κάποιοι εκ των μισθωτών, όσο και εγχώριοι όμιλοι, ΑΕΕΑΠ (π.χ. Prodea κ.α.) ή και διεθνή funds.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Trastor ανακοίνωσε ότι πλειοδότησε για την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 1.023,14 τ.μ επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων, ολικής επιφανείας 2.165,86 τ.μ, το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου Αττικής επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Το ποσό της πλειοδοσίας για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε 2.351.000 ευρώ. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Τάσος Καζίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, « η νέα επένδυση είναι όμορη με άλλη ιδιοκτησία η οποία αποκτήθηκε από την εταιρεία μας το 2021. Οι εν λόγω ιδιοκτησίες θα ενοποιηθούν δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο ακίνητο ιδιαίτερης προβολής και προσβασιμότητας, υιοθετώντας τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης». Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί η Trastor ευρύτερα καθώς έχει αγοράσει κτήρια επί των οδών Γραβιάς, Αμαρουσίου Χαλανδρίου. Τα κτήρια είναι χώροι γραφείων με επίπεδα θέσεων στάθμευσης.

Επίσης, μέσα στη 2021 η Noval ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Viohalco στο real estate, προχώρησε στην εξαγορά του πρώην ακίνητου της Kodak σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, όπου σχεδιάζει να αναπτύξει σύγχρονο συγκρότημα γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. με πιστοποίηση κατά LEED.

Σε λίγους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νέο πενταώροφο κτήριο γραφείων του ομίλου Σαράντη που έχει συνολικό εμβαδόν 2.800 τ.μ. στη συμβολή της οδού Δερβενακίων με την Λεωφόρο Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι και η BriQ Properties συνεχίζει να «κοιτάει» για ευκαιρίες στα Βόρεια Προάστια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider