Έτοιμο για την πρώτη έκδοση χρέους το ελληνικό δημόσιο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμο για την πρώτη έκδοση χρέους το ελληνικό δημόσιο
Σε νέο δεκαετές ομόλογο «ποντάρει» για μία καλή πρώτη εμφάνιση στο 2022 το ελληνικό δημόσιο, πιθανές ανακοινώσεις και σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Οι αγορές φαίνεται να έχουν τιμολογήσει την επικείμενη διακοπή των περαιτέρω αγορών χρέους από την ΕΚΤ στις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του PEPP, οι πρώτες αξιολογήσεις για το ελληνικό χρέος (Fitch) έχουν βελτιώσει το προφίλ του και οι περισσότερες ξένες επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν ήδη αναβαθμίσεις μέσα στο 2022.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να δοκιμάσει την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022, μια χρονιά που όλα έχουν αρχίσει να γυρίζουν ανάποδα λόγω του πληθωρισμού και της σταδιακής αναστροφής των νομισματικών πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών, μαζί και της ΕΚΤ.

Η επιλογή αφορά την εμφάνιση με ένα δεκαετές ομόλογο υψηλής ζήτησης τουλάχιστον σύμφωνα με τις προβλέψεις των primary dealers.

Η επιλογή του δεν είναι βέβαια τυχαία καθώς η υποδοχή του από τις αγορές είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά με τα άλλα «χαρτιά» του υπερχρεωμένου ευρωπαϊκού νότου, ειδικά της Ιταλίας και της Ισπανίας που χρειάστηκε να πληρώσουν αρκετά πια ακριβά για τις πρώτες εκδόσεις τους το 2022.

Ο σχεδιασμός από πλευράς ΟΔΔΗΧ απέφυγε πειραματισμούς για την πρώτη έκδοση καθώς ήδη η αγορά είχε δείξει στην έκδοση του ιταλικού 30ετούς (η Ιταλία μάζεψε 7 δισ. ευρώ με «τσιμπημένες» αποδόσεις) ότι έχει αρχίσει να τιμολογεί τις μεγάλες «αλλαγές» στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αλλά και την μεγάλη πίεση στα πραγματικά επιτόκια και τις πραγματικές αποδόσεις (ήτοι τις αποδόσεις μείον τον πληθωρισμό).

Σε κάθε περίπτωση και στο ελληνικό δεκαετές αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί πίεση αλλά το «εύρος» της θα αποτυπώσει το κατά πόσο οι αγορές πιστεύουν στην αναβάθμιση του ελληνικού χρέους μέσα στο νέο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider