Νέος ΕΝΦΙΑ:  Ποιοι θα δουν φέτος το «λογαριασμό» να ξεφουσκώνει και για ποιους «χτυπάει η καμπάνα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος ΕΝΦΙΑ:  Ποιοι θα δουν φέτος το «λογαριασμό» να ξεφουσκώνει και για ποιους «χτυπάει η καμπάνα»
Το Φεβρουάριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων. Σε 10 μηνιαίες δόσεις η εξόφλησή του από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε αγώνα ταχύτητας για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών. Η άσκηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ομάδα που έχει αναλάβει να υπολογίσει το νέο ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και να ενσωματώσει το συμπληρωματικό φόρο στην κλίμακα του κύριου φόρου. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμάει η άσκηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου. Μετά τη ψήφιση και την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης η ΑΑΔΕ θα τρέξει τις διαδικασίες έκδοσης των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό θα πρέπει να «φθάσουν» στους ιδιοκτήτες ακινήτων έως τα τέλη Μαρτίου.

Ήδη, στην ΑΑΔΕ γίνονται προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών με το Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι η πληρωμή του φόρου θα γίνει φέτος σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Νέα μείωση ΕΦΝΙΑ 3%-4%

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι "κουρεμένα" κατά 60 εκατ. ευρώ καθώς από τα 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν για το 2021, φέτος οι εισπράξεις του φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ η οποία σύμφωνα με τον υπουργό είναι της τάξης του 3% - 4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019 ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25% ενώ παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ.

Νέα κλίμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι φέτος στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο συγκριτικά με το 2021 είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

Συμπληρωματικός φόρος

Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δις. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Μειώσεις

Στον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με ανοιχτό το ενδεχόμενος διεύρυνσης του περιουσιακού κριτηρίου μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider