Τουρκία: Με τον πληθωρισμό πάνω του 36%, ο Ερντογάν επιμένει για τη μείωσή του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Με τον πληθωρισμό πάνω του 36%, ο Ερντογάν επιμένει για τη μείωσή του
«Έχουμε μειώσει στο παρελθόν τον πληθωρισμό, θα το κάνουμε και τώρα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τη σταθερή επιμονή του στη μείωση των βασικών επιτοκίων στην τουρκική οικονομία επανάλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 36% για το 2021.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «λυπάμαι που είδα τον πληθωρισμό να φτάνει το 36,1% για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, έχουμε μειώσει στο παρελθόν τον πληθωρισμό, θα το κάνουμε και τώρα».

Επιπλέον, ο Ερντογάν υπογράμμισε για μια άλλη φορά τη θέληση του για μείωση των βασικών επιτοκίων της χώρας, για την οποία έχει «δείξει» πολλές φορές στο παρελθόν ότι ζητά από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε στο 36,08% σε ετήσια βάση, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2002, ενώ υπερβαίνει σημαντικά το 21,31% του Νοεμβρίου. Το μέγεθος ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση για πληθωρισμό 27,36% των 19 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ακόμα, η κυβέρνηση της Τουρκίας θα υποχρεώσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα να μετατρέψουν το 25% των εισοδημάτων της σε αποθεματικά λίρας, σε μια ακόμα προσπάθεια του Ερντογάν να «φρενάρει» την κατρακύλα του νομίσματος της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Αυξήσεις σοκ στις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider