Οικονομία | Ελλάδα
17-12-2021 | 22:53

Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας, παρουσία Πλεύρη-Γεωργιάδη

Newsroom
Μοιράσου το
Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας, παρουσία Πλεύρη-Γεωργιάδη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Tην 3η Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 στις 14:00, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικ. Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Θεόδωρος Τσέκερης, Ερευνητής Α’ του ΚΕΠΕ και Επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης, Υπουργός Υγείας.

Από του συμμετέχοντες, πρώτος πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας.

Περιέγραψε τον θεσμό των Εθνικών Συμβουλίων Παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επεσήμανε ότι Συμβούλια Παραγωγικότητας λειτουργούν και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο εκτός ΕΕ. Τα Συμβούλια αυτά προβλέπεται να συμβάλλουν σημαντικά στον συντονισμό οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε κάθε χώρα ξεχωριστά και στο επίπεδο της ΕΕ, μέσω της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου κ.ά. 

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Θεόδωρος Τσέκερης, ο οποίος παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας. Στη βάση της παρουσίασής του αναδείχτηκε η ανάγκη εφαρμογής ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών με τομεακή και περιφερειακή διάσταση στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την προώθηση της
επιχειρηματικότητας με προσανατολισμό στις εξαγωγές και την καινοτομία, την ενίσχυση τηςποιότητας των θέσεων εργασίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου και την τόνωση της ζήτησης με βάση διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς της οικονομίας. Τέλος, ο Θεόδωρος Τσέκερης, έκανε λόγο και για οριζόντιες πολιτικές για έρευνα και ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μείωση κόστους ‘καθαρής’
ενέργειας, εκσυγχρονισμό των υποδομών στις βιομηχανίες δικτύων (μεταφορών, ενέργειας, ΤΠΕ),και των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. 

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις των δύο Υπουργών, πρώτος πήρε τον λόγο ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επικεντρώθηκε στα ευρήματα της έκθεσης για τον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει την αναποτελεσματική χρήση των πόρων στο σύστημα υγείας τα τελευταία έτη, ενώ τα νέα νομοσχέδια που προωθεί το Υπουργείο Υγείας μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε αυτό.
Τέλος, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στον δείκτη ανταγωνιστικότητας που σχετίζεται με την υγεία, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση αντιστροφής της κατάστασης αυτής μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρόκειται να λάβει, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία ανάπτυξης του τουρισμού υγείας για την Ελλάδα.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο κ. Γεωργιάδης πρώτα διευκρίνισε ότι το 2021 δεν πρέπει να μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για ανάκαμψη από το ισχυρό σοκ της πανδημίας του COVID-19. Εξήρε τα πορίσματα της έκθεσης, δίνοντας έμφαση στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα που χαρακτηρίζει τη χωρά μας σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες τις ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο σύγκρινε τη χώρα μας με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία και Ισπανία), λέγοντας ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αυτές οι χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους. Διευκρίνισε ότι η αλλαγή της παραγωγικής δομής της οικονομίας μας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί καλό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη όπως είπε η αρωγή του ΚΕΠΕ και του συμβουλίου παραγωγικότητας για τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των σημείων παρέμβασης για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά το άμεσο μέλλον της οικονομίας, μίλησε για μια πρωτοφανή έκρηξη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τάξης του 21,7%, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος, έκλεισε την παρέμβαση του λέγοντας ότι η ανάκαμψη για το 2021 θα υπερβεί το 7,9% που προέβλεψε το ΚΕΠΕ. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.