Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κατακύρωση του προγράμματος twinning στο Μαρόκο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κατακύρωση του προγράμματος twinning στο Μαρόκο
Είναι η πρώτη φορά διαχρονικά που η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχει σε Πρόγραμμα Διδυμοποίησης, αναλαμβάνοντας μάλιστα ηγετικό ρόλο σε αυτό.

Ανακοινώθηκε η κατακύρωση κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου Διδυμοποίησης (Twinning) «Renforcement des capacités institutionnelles du Conseil de la Concurrence» με στόχο την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και λειτουργίας του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Μαρόκου σε κοινοπραξία με επικεφαλής έργου την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συνεργασία με τις Αρχές Ανταγωνισμού της Πολωνίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπεύθυνος του έργου (Project leader) θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός, με επικεφαλής των διαφόρων σταδίων του έργου τους εξής: κα Άννα Νάκου (Ε.Α.), κα Agnieszka Ciucias (Πολωνική Αρχή Ανταγωνισμού-UOKiK), κ. Gianluca Sepe, Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού -AGCM), κα Martyna Derszniak-Noirjean, UOKiK και κ. PiotrAdamczewski (UOKiK). Επίσης, ως μόνιμος εμπειρογνώμων/σύμβουλος για το έργο (RTA) ορίσθηκε η κα Σύλβια Καμπαλούρη, στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επισημαίνεται ότι η κατακύρωση του έργου έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας, αφού αποτελεί την πρώτη φορά διαχρονικά που η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχει σε Πρόγραμμα Διδυμοποίησης, αναλαμβάνοντας μάλιστα ηγετικό ρόλο σε αυτό, εκπροσωπώντας την Ελλάδα ως επικεφαλής κράτος- μέλος. Αναγνωρίζεται και ενισχύεται έτσι η διεθνής παρουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η αναβάθμιση του ρόλου της τα τελευταία δύο έτη, κατά τα οποία η διοίκηση της Επιτροπής προχώρησε σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της παρουσίας και της επιρροής της στην διαμόρφωση πολιτικών ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το πρόγραμμα ενισχύει επίσης τις σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο και γενικότερα με τον αραβικό κόσμο.

Συγχρόνως η στενή συνεργασία με άλλες Αρχές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη και εκτός συνεισφέρει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΕΑ με την μεταφορά τεχνογνωσίας, τόσο από την ΕΑ στις άλλες αρχές με τις οποίες συνεργάζεται, όσο και προς αυτήν από αυτές.

Ο πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι να συμβάλει στην εμβάθυνση του ανταγωνισμού στο Μαρόκο, στην ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη χώρα, προωθώντας παράλληλα τη νομική προσέγγιση με το κεκτημένο της ΕΕ (EU Acquis) καθώς και την εφαρμογή βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Ειδικότερα, το έργο στοχεύει κυρίως: (i) στην ενίσχυση της επαγγελματικής ικανότητας των μελών του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Μαρόκου με σκοπό την αποτελεσματική διεκπεραίωση των νέων λειτουργιών και δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών και (ii) στην ενίσχυση της προώθησης μιας κουλτούρας ανταγωνισμού στη χώρα.

Η ενίσχυση αυτή περιλαμβάνει την επανεξέταση μεθοδολογικών εργαλείων (όπως εγχειρίδια, διαδικαστικοί οδηγοί) του Συμβουλίου Ανταγωνισμού σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές, ειδικές εκπαιδευτικές συνεδρίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις, καθώς και τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος νομικής παρακολούθησης εντός του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Μαρόκου, το οποίο θα αποτελέσει απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου, στο πλαίσιο και παρόμοιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικές συνέργειες στην ΕΑ.

Η ΕΑ θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες της στην αρμόδια Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνεργασία της κατά το στάδιο προετοιμασίας και υποβολής της πρότασης για το έργο.

Ο μέγιστος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 900.000 ΕΥΡΩ και η διάρκειά του είναι 24 μήνες με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης υλοποίησης την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Sportsland από την Autohellas

gazzetta
gazzetta reader insider insider