Ελλάδα
15-11-2021 | 13:07

Σκυλακάκης: Μήνυμα στις επιχειρήσεις για αυτοσυγκράτηση έναντι των πληθωριστικών πιέσεων

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Μήνυμα στις επιχειρήσεις για αυτοσυγκράτηση έναντι των πληθωριστικών πιέσεων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανάγκη να «αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση» οι ανατιμήσεις μετέφερε ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης. Και έκανε σαφές πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών» την αναπτυξιακή πορεία.

 «Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Επισήμαναν πηγές του ΥΠΟΙΚ για το θέμα της ακρίβειας πως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή. Και εξέταση της κατάστασης πριν ληφθούν αποφάσεις για τη λήψη μέτρων. Ανέφεραν πως εξετάζεται προσεκτικά και το σκέλος των πιέσεων στον εταιρικό κόσμο από την ακρίβεια. Αλλά και ο πιθανός προσωρινός χαρακτήρας των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι ίδιες πηγές έκαναν σαφές πως δεν υπάρχει σκέψη για διανομή μερίσματος φέτος αλλά θα εξετασθούν επιπλέον παρεμβάσεις  (ειδικά στο σκέλος της πορείας των καυσίμων), αλλά και στο πεδίο της πανδημίας.

Οι ίδιας πηγές ανέφεραν πως τα έσοδα πάνε καλύτερα αλλά «πάνω σε ένα στρώμα μεγάλου ελλείμματος» και γι αυτό δεν υπάρχει θέμα διανομής ελλείμματος φέτος. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει  είναι «μέτρα ανάγκης» ανάλογα με τις ανάγκες που  θα υπάρξουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.