Τζεντιλόνι: Μείωση των τιμών ενέργειας από το β' εξάμηνο του 2022 - «Ή τώρα ή ποτέ» για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Μείωση των τιμών ενέργειας από το β' εξάμηνο του 2022 - «Ή τώρα ή ποτέ» για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Παροδική η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Έχουμε ένα πολύ θετικό outlook για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας» είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Τελευταία ενημέρωση: 13:14

Τη θέση της Κομισιόν για το ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα είναι προσωρινή αλλά και το ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο προτού αρχίσουν να υποχωρούν εντός του 2022 μετέφερε Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, ο Ιταλός αξιωματούχος ανέφερε σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πως προβλέπεται να φτάσει το 2,4% για το 2021, προτού αρχίσει να υποχωρεί στο 2,2% για το 2022 και στο 1,4% για το 2023.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξημένες τιμές.

Για την πανδημία, ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε χαρακτηριστικά πως παρά την επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμών, τα νέα κρούσματα για τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως ενδεχόμενη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ αποτελεί ρίσκο για την πορεία της ανάκαμψης, προσθέτοντας παράλληλα ότι νέα μέτρα θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία από αυτά που είχαν ληφθεί στην αρχή της πανδημίας.

Για τις αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές, ο Επίτροπος είπε πως η άνοδος των τιμών τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα κορυφωθεί τον τρέχοντα χειμώνα, προτού αρχίσει να υποχωρεί από το 2022.

Σε ερώτηση για το γιατί η Κομισιόν αναμένει μείωση των ενεργειακών τιμών από το 2022, ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως αναμένει πως οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τους επόμενους μήνες και θα αρχίσουν να υποχωρούν, «ειδικότερα από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους», όπως ανέφερε.

Σε ερώτηση για το πόσο σίγουρη είναι η Κομισιόν για τις προβλέψεις της σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως «είμαστε αρκετά σίγουροι. Αλλά πρόκειται για εκτιμήσεις και πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης.

Η πρόβλεψη μας δεν είναι ομόφωνη, αλλά βρίσκει σύμφωνες αρκετές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της ΕΕ.

Η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να είναι παροδική» επανέλαβε ο Επίτροπος.

Ακόμα, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι του προγράμματος NextGenerationEU.

«Μέσω του προγράμματος, οι δημόσιες επενδύσεις θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο την τελευταία δεκεατία».

Μάλιστα, καλώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να αξιοποιήσουν άμεσα τους πόρους, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν «ή τώρα ή ποτέ».

Για την Ελλάδα

Για την ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021 και τον πληθωρισμό μείωση μέχρι το τέλος του έτους (στην έκθεση της η Κομισιόν αναμένει πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα κλείσει το 2021 θα άνοδο 0,1%), ο Ιταλός αξιωματούχος είπε πως στις προβλέψεις της Επιτροπής, «υπάρχει διαφοροποίηση του επιπέδου του πληθωρισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ισχυρή ανάπτυξη και το 2022

Έχουμε ένα πολύ θετικό outlook για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, όπως του τουρισμού, που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Πηγή φωτό: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για Ευρωζώνη: Η ανάκαμψη δίνει τη θέση της στην ανάπτυξη - Μείωση του πληθωρισμού το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider