Λιανός: Περισσότερες από 150 εκκρεμείς υποθέσεις τα 2 τελευταία χρόνια έχει ολοκληρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιανός: Περισσότερες από 150 εκκρεμείς υποθέσεις τα 2 τελευταία χρόνια έχει ολοκληρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Η ΕΑ έβαλε σε τάξη με ηράκλεια προσπάθεια την κατάσταση που επικρατούσε με υποθέσεις από το 1996, ξεπερασμένα συστήματα ΙΤ, καθυστερήσεις κ.λπ.» υποστηρίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Περισσότερες από 150 υποθέσεις που εκκρεμούσαν τα δύο τελευταία χρόνια έχει ολοκληρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και έβαλε σε τάξη με ηράκλεια προσπάθεια την κατάσταση που επικρατούσε με υποθέσεις από το 1996, ξεπερασμένα συστήματα ΙΤ, καθυστερήσεις κ.λπ.

Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός σε σειρά αναρτήσεων του στο twitter με την οποία απαντάει σε δημοσιεύματα σχετικά με ανάθεση έργου της επιτροπής.

Ο κ. Λιανός αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Επειδή διάβασα κάτι ανακριβή δημοσιεύματα και επειδή με το να ρίχνει κάποιος λάσπη συστηματικά, και αυτό να επαναλαμβάνεται, κάτι μένει, θα σχολιάσω τα εξής (παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν θέλω να σχολιάζω δημοσιεύματα που με στοχοποιούν):

Σύμφωνα με το ν. 4412/2016 (άρθρα 118 & 328), όλες οι αναθέτουσες (δημόσιες) αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν τη δυνατότητα ”απευθείας ανάθεσης” υπηρεσιών συμβάσεων με εκτιμώμενη αξία ίση ή κατώτερη των 30.000 ευρώ άνευ ΦΠΑ.

Σχετικά με την ”απευθείας ανάθεση” στην εταιρεία Focus Bari ποσού 7.950 ευρώ + ΦΠΑ για δημοσκόπηση προτίμησης καταναλωτών τηρήθηκε η παραπάνω διαδικασία, η οποία έγινε συνεπώς σύννομα και κατόπιν τήρησης όλων των προϋποθέσεων διαφάνειας και δημοσιότητας. Μάλιστα όπως προκύπτει και από την απόφαση ανάθεσης, προηγήθηκε από τη γενική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (χωρίς αυτό δεν απαιτείται από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο) και έρευνα αγοράς εφάμιλλη ανταγωνιστικής διαδικασίας σε 25 εταιρείες δημοσκόπησης για την οικονομικότερη προσφορά.

Συγκεκριμένα, 16 μας ενημέρωσαν ότι δεν διαθέτουν σχετικά στοιχεία, 1 ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας, αλλά τελικά δεν το έπραξε, 1 δεν μπορούσε να μας δώσει αντίστοιχη έρευνα λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, 2 εταιρείες έστειλαν προσφορές, 5 εταιρείες δεν απάντησαν.

Από τις δύο που έκαναν προσφορά αυτή της Focus Bari ήταν η οικονομικότερη. Εάν έκαναν σοβαρή έρευνα επίσης θα έβλεπαν ότι η απόφαση για τη σκοπιμότητα της προμήθειας και το ανώτατο ύψος της δαπάνης ελήφθη με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (δηλαδή του Συλλογικού Οργάνου της Αρχής) και όχι συνεπώς προσωπικά από εμένα και ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έγινε από την ολομέλεια αλλά διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμου (τη διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης), όπως επιτάσσει ο νόμος, η οποία αυτομάτως επιλέγει την οικονομικότερη προσφορά.

Θα ήταν τουλάχιστον δυσανάλογο και ενδεχομένως προβληματικό νομικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποκλείσει εν έτει 2021 την εταιρεία με την οικονομικότερη προσφορά από τη διαδικασία ανάθεσης για πρακτικές που καταδικάστηκαν το 2015 και δίχως αυτό να προβλέπεται από το νόμο.

Τέλος, έκπληξη προκαλεί η μομφή που αποδίδεται στο πρόσωπό μου για πράξεις, παραλείψεις και καθυστερήσεις προκατόχων μου, για τις οποίες ουδεμία ευθύνη ή γνώση δύναμαι να έχω.

Εμείς έχουμε ολοκληρώσει πλέον των 150 εκκρεμμουσών υποθέσεων τα δύο τελευταία έτη και βάλαμε σε τάξη με ηράκλεια προσπάθεια την καταστροφική κατάσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο 2019, με υποθέσεις από το 1996, ξεπερασμένα συστήματα ΙΤ, καθυστερήσεις κλπ.

Όσον για την μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το Τύπο, ας εκφράσουν τα επιχειρήματά τους στη δημόσια διαβούλευση της Αρχής. Εμείς έχουμε φέρει τους καλύτερους εμπειρογνώμονες στην Ευρώπη για να εξεταστεί ενδελεχώς ο κλάδος και κάναμε προτάσεις».

Βίντεο "πανόραμα" των κύριων δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού την τελευταία διετία

Επιπλέον, με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε ότι δημοσίευσε σήμερα στον ιστότοπό της ένα βίντεο "πανόραμα" των κύριων δραστηριοτήτων της την τελευταία διετία.

Η επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν το βίντεο για να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα του ανταγωνισμού και να εξερευνήσουν διαγραμματικά τη δραστηριότητα της επιτροπής σχετικά με τις αποφάσεις, τις διαδικασίες της, τη νέα δομή της, τις διεθνείς καινοτομίες (sandbox βιώσιμης ανάπτυξης, HCC Intelligence Economic Platform) που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα και τις παρεμβάσεις της σε κλάδους της οικονομίας μέσω γνωμοδοτήσεων, κλαδικών και κανονιστικών ερευνών, την εξωστρέφεια και τη διεθνή δραστηριότητά της (ενεργή συμμετοχή και ανάληψη πρωτοβουλιών στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora ανταγωνισμού, ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της επιτροπής, οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, υπογραφή μνημονίων συνεργασίας) και τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού της.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή. της ενημέρωσης και της μεγαλύτερης διαφάνειας, το τμήμα Ψηφιακής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, θα παράγει σε τακτά χρονικά διαστήματα infographics και οπτικό περιεχόμενο προκειμένου να πληροφορείται το κοινό για τις σημαντικότερες δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και γενικότερα για τα θέματα ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιω. Λιανός: Ξεκινάει άμεσα μία συστηματική χαρτογράφηση των ελληνικών αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider