Νέα μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στο 16%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στο 16%
Tο επιτόκιο μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%, από το 18% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο. Πτώση άνω του 2% για τη λίρα.

Τελευταία Ενημέρωση 14:51

Σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με την λίρα να υποχωρεί πάνω από 2% και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 20,4%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.

Ειδικότερα, το επιτόκιο μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%, από το 18% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο. Η λίρα υποχωρεί 2,3% στα 9,4207 δολάρια.

Σε δημοσκόπηση του Anadolu σε 26 οικονομολόγους, έξι δεν ανέμεναν αλλαγή, οκτώ προέβλεπαν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, ένας κατά 75 μονάδες βάσης και έντεκα μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις τοποθετούσαν την πτώση στις 50 μονάδες. Παράλληλα, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι περισσότεροι ανέμεναν μείωση κατά 100 μονάδες.

Η «πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντάς τους παροδικούς. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζει την αντισυμβατική θεωρία ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καρατόμησε τρία μέλη της Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από συνάντησή του με τον διοικητή αυτής, Σαχάπ Καβτσίογλου. Ο Καβτσιόγλου κράτησε την πολιτική αμετάβλητη για σχεδόν έξι μήνες, ενώ τελικά ενέδωσε στην πολύμηνη πίεση του Ερντογάν και μείωσε το επιτόκιο δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 18%, οδηγώντας τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό, με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο 19,6%, 4 φορές υψηλότερα από τον στόχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider