Νέες καρατομήσεις Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα - Σε νέο χαμηλό η τουρκική λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες καρατομήσεις Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα - Σε νέο χαμηλό η τουρκική λίρα
Δύο αναπληρωτές διοικητές και ένα μέλος της Κεντρικής Τράπεζας απομακρύνθηκαν. Πτώση 1% για το τουρκικό νόμισμα.

Σε νέο χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η τουρκική λίρα καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τρία μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, έπειτα από συνάντησή του με τον διοικητή αυτής, Σαχάπ Καβτσίογλου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, ένα από τα δύο μέλη, ο Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, αναπληρωτής διοικητής, ήταν ο μόνος που διαφώνησε μεταξύ της 8μελούς επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC), η οποία αποφάσισε τον περασμένο μήνα, μείωση του βασικού επιτοκίου, εκπλήσσοντας τους επενδυτές.

Ο δεύτερος, Σεμίχ Τουμέν, επίσης πρώην αναπληρωτής διοικητής, είχε γίνει αντικείμενο δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να αναλαμβάνει τη θέση του Καβτσίογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος απομάκρυνε επίσης τον Αμπντουλάχ Γιαβάς, ένα μέλος της επιτροπής για πολλά χρόνια, καθώς είχε αντιμετωπίσει κριτική από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το ότι διαμένει στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πηγή, αναφέρεται πως τόσο ο Γιαβάς όσο και ο Κιουτσούκ είχαν αντιταχθεί τελευταία σε μερικές αποφάσεις που είχε λάβει η MPC, ενώ ο Κιουτσούκ είχε επίσης ταχθεί τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της πώλησης συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Ταχά Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τουνά ως μέλος της MPC.

Η λίρα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση λόγω του ισχυρού αμερικανικού δολαρίου αλλά και των ανησυχιών των επενδυτών για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η οποία έχει χάσει το 59% της αξίας της από τις αρχές του 2018, υποχώρησε 1% στις 9,19 λίρες έναντι του δολαρίου.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα ενέδωσε στην πολύμηνη πίεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μείωσε το επιτόκιο δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 18%, οδηγώντας τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό και εκπλήσσοντας όλους τους αναλυτές οι οποίοι δεν περίμεναν μεταβολή, καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει φτάσει στο 19,25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider