Ξεκινάει τις έρευνες το Μεξικό με «φόντο» τα Pandora Papers

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινάει τις έρευνες το Μεξικό με «φόντο» τα Pandora Papers
Τρεις Μεξικανοί με μεγάλες περιουσίες φέρονται, σύμφωνα με τα Pandora Papers, να φοροδιέφυγαν.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κάλεσε χθες Δευτέρα να διενεργηθεί έρευνα για τους περίπου 3.000 Μεξικανούς τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι έχουν κρύψει μέρος τουλάχιστον της περιουσίας τους σε φορολογικούς παραδείσους για να αποφεύγουν να φορολογηθούν, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού της κυβέρνησής του, μετά τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας Pandora Papers.

«Πρέπει να γίνει έρευνα», είπε ο μεξικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθημερινής πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. «Να δούμε εάν αποδόθηκαν φόροι, πότε έγιναν αυτές οι συναλλαγές», συμπλήρωσε.

Στη διεθνή έρευνα συμμετείχαν κάπου εξακόσιοι δημοσιογράφοι –μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ)–, που μελέτησαν 11,9 εκατομμύρια έγγραφα 14 εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη 29.000 υπεράκτιων εταιρειών που χρησιμοποιούνται κυρίως για φοροδιαφυγή.

Τρεις Μεξικανοί με μεγάλες περιουσίες φέρονται, σύμφωνα με τα Pandora Papers, να φοροδιέφυγαν.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη μεταλλείων στο Μεξικό, τον Χερμάν Λαρέα, την κληρονόμο της εταιρείας που παράγει την πολύ δημοφιλή μπίρα Modelo, τη Μαρία Ασουνσιόν Αραμπουρουσαβάλα, και τον επιχειρηματία που είναι επικεφαλής του ομίλου Empresarial Ángeles, τον Ολεγάριο Βάσκες Αλντίρ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Στον κατάλογο εμφανίζονται επίσης πολιτικοί που συνδέονται με τον πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, συμπεριλαμβανομένου του Χόρχε Αργκάνις, υπουργού Επικοινωνιών και Μεταφορών, καθώς κι ενός γερουσιαστή και πρώην νομικού συμβούλου της προεδρίας.

Στο Μεξικό ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 8,25 δισεκ. δολάρια τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα εξαιτίας της φοροδιαφυγής με την τοποθέτηση πόρων σε εξωχώριες δικαιοδοσίες, κατά υπολογισμούς που περιέχονται σε έκθεση του Tax Justice Project και επικαλέστηκε η Ελ Παΐς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider