Με ρυθμό 5,5% «έτρεξε» η Βρετανία στο β' τρίμηνο - Κίνδυνοι από την εφοδιαστική αλυσίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ρυθμό 5,5% «έτρεξε» η Βρετανία στο β' τρίμηνο - Κίνδυνοι από την εφοδιαστική αλυσίδα
Με ρυθμό 5,5% «έτρεξε» η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο του έτους.

Με ρυθμό 5,5% «έτρεξε» η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Όπως επισημάνουν βρετανικά μέσα, πρόκειται για ένα ρυθμό υψηλότερο από το 4,8% που εκτιμούσαν αρχικώς οι αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 23,6%.

Ωστόσο, παρά τα θετικά νέα, η οικονομία παρέμεινε κατά 3,3% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς θεωρείται πως επιβραδύνθηκε σημαντικά λόγω του χάους που επικρατεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα στοιχεία παρείχαν μια πληρέστερη εικόνα για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας από το lockdown νωρίτερα φέτος, αλλά τώρα υπάρχουν ενδείξεις εξασθένησης της αρχικής ορμής λόγω της έλλειψης προμηθειών και προσωπικού καθώς ανοίγει ξανά η παγκόσμια οικονομία.

«Ενώ οι ανοδικές αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ είναι σαφώς ευπρόσδεκτες, το δεύτερο τρίμηνο ήταν πριν από τρεις μήνες και η ανάκαμψη φαίνεται να έχει σταματήσει από τότε», δήλωσε η Ruth Gregory, οικονομολόγος τηςCapital Economics. Φυσικά αυτό σύμφωνα με την ίδια δίνει πάτημα στην BoE να μετακυλίσει για αργότερα πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε απότομα την πρόβλεψή της για το τρίτο τρίμηνο στο 2,1%, αφού οι εταιρείες στη χώρα αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια σηματική έλλειψη εργαζομένων και υλικών και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού έκανε τους καταναλωτές πιο επιφυλακτικούς ως προς το σκέλος των δαπανών. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η πρόβλεψή της για το 2% για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 φαίνεται αρκετά αισιόδοξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider