ΕΕ: Στο α' τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για την αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Στο α' τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για την αποθήκη αερίου στην Καβάλα
Έως το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάθεση από τη ΔΕΗ των «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Την πρόσφατη συμφωνία με την Κομισιόν, σχετικά με την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, επισημαίνει η 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας στην αναφορά της στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις.

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, το πρώτο «ορόσημο» αναμένεται να επιτευχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως έχει γράψει το Insider.gr, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάθεση από τη ΔΕΗ των «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, που πρόκειται να παραδοθούν εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΗ προχώρησε στη διάθεση του πρώτου «πακέτου», μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Επίσης, άμεσα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τη νομοθέτηση του μηχανισμού.

Στην Έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, ξεκινώντας από την ανάδειξη στις 9 Σεπτεμβρίου του προτιμητέου επενδυτή (Italgas) για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, έναντι 733 εκατ. ευρώ. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισημαίνεται πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει «παγώσει» έως τουλάχιστον τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε ξεκαθαριστούν θέματα τα οποία εκκρεμούν.

Μείζον «αγκάθι» αποτελεί η δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE, για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων. Αύριο, 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συνεκδικαστούν στο Εφετείο Αθηνών οι εφέσεις που έχουν υποβάλει και οι δύο πλευρές έναντι της πρωτόδικης απόφασης.

Για την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα, σημειώνεται πως οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, οι αρχές θα αποσαφηνίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της υποδομής, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το καθεστώς τιμολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider