Παγκόσμια Τράπεζα: Συνδέει την Γκεοργκίεβα με τα «παραποιημένα» στοιχεία του 2018 για την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Συνδέει την Γκεοργκίεβα με τα «παραποιημένα» στοιχεία του 2018 για την Κίνα
«Οι αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας στην έκθεση Doing Business 2018 φαίνεται να είναι προϊόν δύο διακριτών τύπων πίεσης που ασκήθηκαν από την ηγεσία της τράπεζας»

Αναφορά στη νυν Διοικήτρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε μία διερεύνηση της περιοδικής της έκθεσης «Doing Business» για «πιέσεις» και «αντιδεοντολογική συμπεριφορά». Από την πλευρά της η Γκεοργκίεβα δήλωσε πως διαφωνεί με τα ευρήματα.

Συγκεκριμένα αναφέρετε πως ασκήθηκαν «άμεσες και έμμεσες πιέσεις» από υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Αμερικανού Τζιμ Γιονγκ Κιμ προκειμένου να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης “Doing Business”, για να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάταξη της Κίνας. Και πιθανότατα αυτό έγινε υπό τις οδηγίες του.

«Οι αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας στην έκθεση Doing Business 2018 φαίνεται να είναι προϊόν δύο διακριτών τύπων πίεσης που ασκήθηκαν από την ηγεσία της τράπεζας, προς στην ομάδα της Doing Business ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση της Πέμπτης.

Η τράπεζα αναφέρει «πίεση ασκήθηκε από την CEO Γκεοργκίεβα και τον σύμβουλό της, κ. Djankov, για να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στα δεδομένα της Κίνα, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η αξιολόγηση της, ακριβώς την ίδια στιγμή που η χώρα αναμενόταν να παίξει ρόλο 'κλειδί' στην καμπάνια της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου».

Αφού έγιναν οι αλλαγές στη μεθοδολογία, η Κίνα βρέθηκε στην 78η θέση στην κατάταξη της έκθεσης “Doing Business 2018”, δηλαδή κέρδισε επτά θέσεις σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης.

«Διαφωνώ θεμελιωδώς με τα συμπεράσματα και τις ερμηνείες της έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον ρόλο μου στην έκθεση Doing Business του 2018» ανέφερε σε δήλωση της η Γκεοργκίεβα.

Τέλος στις εκθέσεις Doing Business

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις “Doing Business” στις οποίες έκανε ανάλυση του επενδυτικού κλίματος κάθε χώρας, αφού από μια έρευνα διαπιστώθηκαν παρατυπίες και «αδικαιολόγητες πιέσεις» από κορυφαία στελέχη της.

Στην ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού από τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε εγείρονται «ζητήματα δεοντολογίας» όσον αφορά τη συμπεριφορά πρώην και νυν στελεχών της.

Η WilmerHale, η νομική εταιρεία που ανέλαβε την έρευνα για το θέμα διαπίστωσε παρατυπίες και στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί η κατάταξη της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν στην έκθεση “Doing Business 2020” (δημοσιοποιήθηκε το 2019), αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι υψηλόβαθμοι ή μη υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν εμπλακεί σε αυτές τις αλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider