Οικονομία | Διεθνή
03-09-2021 | 10:51

Στίγκλιτζ: Ήρθε η ώρα ανασύνταξης της αμερικανικής οικονομίας - «Να μην αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη»

Newsroom
Μοιράσου το
Στίγκλιτζ: Ήρθε η ώρα ανασύνταξης της αμερικανικής οικονομίας - «Να μην αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Δεν πρέπει να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη», τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζόσεφ Στίγκλιτς, σημειώνοντας πως είναι μια καλή στιγμή να ανασυνταχθεί η οικονομία των ΗΠΑ. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο CNBC πως η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε ότι το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί, επικαλούμενος την ανισότητα, την κλιματική κρίση και την έλλειψη ανθεκτικότητας της αγοράς.

Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολλά προβλήματα από αυτά που υπάρχουν μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, καθώς σχετίζονται το ένα με το άλλο. «Μπορούμε να έχουμε δύο σε ένα», είπε στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ Ambrosetti στις όχθες της λίμνης Κόμο στην Ιταλία.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν στις «πράσινες» υποδομές, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη μείωση της ανισότητας, είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν «υγιές» για την αμερικανική οικονομία να αυξήσει τους φόρους «λίγο» για να χρηματοδοτήσει «μερικά από τα πράγματα που χρειαζόμαστε για το κοινό καλό».

Μια επιτυχημένη οικονομία δεν καθορίζεται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι υποδομές και οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, είπε επίσης ο Στίγκλιτς. Ο ανταγωνισμός κάνει τις οικονομίες πιο καινοτόμες, ενώ τα μονοπώλια μειώνουν την καινοτομία, Κατέληξε ο Στίγκλιτς. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.