Markit: Πτωτικά ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Markit: Πτωτικά ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Σε χαμηλό 3 μηνών ο σχετικός PMI. Η πορεία των παραγγελιών και της πορείας απασχόλησης του κλάδου.

Υποχώρηση κατέγραψε η επιχειρηματικά δραστηριότητα για τον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 57,4 μονάδες έναντι των 58,6 μονάδων τον Ιούνιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 3 μηνών.

Οι παραγγελίες

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Markit, η «πρόσφατη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν η τρίτη ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα περισσότερο των 21 ετών και ήταν σε γενικές γραμμές σημαντική παρά το γεγονός ότι ο κύριος δείκτης υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών.

Η έντονη αύξηση της παραγωγής στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου συνέβαλε στη σφοδρή άνοδο της τιμής του κύριου δείκτη. Η άνοδος της παραγωγής υποστηρίχθηκε από τη διαρκή αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών καθώς συνεχίστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με εξαίρεση την πρόσφατη υψηλή τιμή του Ιουνίου, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες εταιρείες επισήμαναν την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πρώτες ύλες.

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξασθένησε από την τιμή που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, παρέμεινε σε γενικές γραμμές έντονος. Η αύξηση των νέων πωλήσεων συνδέθηκε με την περαιτέρω επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομίας και των βασικών προορισμών εξαγωγών.

Ωστόσο, λίγες εταιρείες ανέφεραν ότι οι αυξήσεις των τιμών εκροών μετά την εκτόξευση στα ύψη της επιβάρυνσης κόστους άσκησαν πίεση στην ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν σταθερά. Οι σοβαρές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι ελλείψεις πρώτων υλών οδήγησαν στην ταχύτερη συσσώρευση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών που έχει καταγραφεί από την αρχή της συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Νοέμβριο του 2002.

Η απασχόληση

Παρά τη σταθερή αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, ο ρυθμός αύξησης των εργασιών σε εκκρεμότητα επιταχύνθηκε. Πολλές εταιρείες κατέγραψαν επίσης μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων καθώς τα τρέχοντα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των νέων παραγγελιών.

Η μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής μέσα στο 2021. Ο ρυθμός επιδείνωσης της απόδοσης προμηθευτών, που αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Η μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως για εισροές και οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε μία από τις ταχύτερες αυξήσεις κόστους στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν μέρος της αύξησης κόστους στους πελάτες τους.

Ωστόσο, οι προσπάθειες διατήρησης της ανταγωνιστικότητας σήμαινε ότι ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της μελλοντικής ροής εφοδιασμού και τις τιμές εισροών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Ο βαθμός αισιοδοξίας υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, παρότι παρέμεινε ιδιαίτερα έντονος. Τέλος, τα αποθέματα αγορών εξακολούθησαν να μειώνονται μέτρια τον Ιούλιο, καθώς οι αγορές εισροών αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος στην IHS Markit, είπε: "Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν και πάλι ισχυρή ζήτηση από την πλευρά των πελατών και έντονη αύξηση της παραγωγής.

Όμως, τα υποκείμενα προβλήματα σχετικά με τους περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα και τις αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ξεκίνησαν να έρχονται στην επιφάνεια, καθώς οι αναφορές για ελλείψεις υλικών εξαπλώθηκαν ευρύτερα.

Εν τω μεταξύ, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες συσσωρεύτηκαν με πρωτοφανή ρυθμό και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν και πάλι. Παράλληλα, οι παραγωγοί αγαθών ήρθαν αντιμέτωποι με τη δύσκολη επιλογή του να απορροφήσουν την επιβάρυνση κόστους που εκτοξεύθηκε στα ύψη ή να προστατέψουν τα περιθώρια κέρδους, μετακυλώντας μέρος τους κόστους στους πελάτες τους, και να γίνουν με αυτόν τον τρόπο λιγότερο ανταγωνιστικοί.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ένα αβέβαιο μέλλον σχετικά με τον εφοδιασμό υλικών, είχε αρνητικό αντίκτυπο στις προσδοκίες ως προς την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να σημειώσει ετήσια αύξηση 6,2% το 2021, καθώς ο τομέας συνεχίζει την πορεία του προς την ανάκαμψη"».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider