Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία - Πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα του Ταμείου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία - Πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα του Ταμείου
Την διαβεβαίωση πως δεν υπάρξουν αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές εξέφρασε μιλώντας στο Open ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Την διαβεβαίωση πως δεν υπάρξουν αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές εξέφρασε μιλώντας στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ανέφερε πως μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των φοροελαφρύνσεων.

«Στο χέρι μας αν τα αυριανά φορολογικά έσοδα θα είναι έσοδα από ανάπτυξη ή από πρόσθετα φορολογικά βάρη. Η δική μας πρόθεση είναι να συνεχίσουμε αξιοποιώντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις για όσο είμαστε κυβέρνηση. Μας σταμάτησε αυτή την ατζέντα η πανδημία, αλλά και εν μέσω πανδημίας κάναμε μεγάλες ελαφρύνσεις, γιατί είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Πολύ δύσκολα θα φτάσει η κυβέρνηση να υπογράψει αύξηση των φορολογικών συντελεστών», ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές διότι οι επιχειρήσεις είναι σε χειρότερη θέση από το 2019, και πως τη περίοδο της πανδημίας είχαμε μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους ζωής. Αν συνυπολογιστούν αυτά είμαστε κάπου μεταξύ στο συν 4 με 5% για τον κατώτατο μισθό. Για μια περίοδο κρίσης και μείωσης του ΑΕΠ το 4-5% είναι πολύ σημαντικό. Αυτό μπορεί να κάνει η οικονομία και αυτό θα κάνει και αύξηση των μισθών θα υπάρξει όσο έρχεται η ανάπτυξη, σχολίασε ο υπουργός.

Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός είπε πως αφορά μόνο σ επενδύσεις και όχι σε επιδοματική πολιτική και πως δίνεται η ευκαιρία σε όλους να κάνουν επενδύσεις. «Όλοι πρέπει να κάνουν επενδύσεις, μεταξύ αυτών και οι έμποροι. Το Ταμείο Ανάκαμψης και η κυβερνητική πολιτική ευνοούν τις συνεργασίες στο εμπόριο, για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος που είναι καίριες για την σύγχρονη οικονομία. Πρέπει να βρούμε τρόπους άμυνας κι αντεπίθεσης της δικής μας οικονομικής βάσης».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η συνολική επίδραση του προγράμματος φέρνει άμεσα 20% του ΑΕΠ σε φόρους. Από τις 7 μονάδες μόνιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επωφεληθούν όλοι οι πολίτες, σχολίασε, αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του προγράμματος.

Για την σημερινή εικόνα της οικονομίας ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως μεγάλο ρόλο έπαιξε το Ταμείο Ανάκαμψης που από τον περασμένο Ιούλιο είπε στις αγορές πως η χώρα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. συν 12,5 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι των επιπτώσεων της πανδημίας, με πρόσθετες επενδύσεις, που το τελικό αποτέλεσμα μακροχρόνια θα είναι πως δεν θα καταλάβουμε το πλήγμα της πανδημίας.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνει σωστή διαχείριση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως το μεγάλο μέρος της ενίσχυσης θα πάει στις επενδύσεις (ψηφιακές τάξεις, αντιπλημμυρικά έργα, αναδάσωση, ανακαίνιση νοσοκομείων και ΚΥ, πρόγραμμα πρόληψης στην Υγεία, έρευνα στα ΑΕΙ κ.α.) ενώ ένα άλλο τμήμα θα πάει στις επιχειρήσεις, είτε με τη μορφή επιδοτήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά σε ΜμΕ, είτε με χαμηλότοκα δάνεια που θα πάνε σε όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις.

Για το σενάριο ενός νέου lockdown λόγω μιας κάθετης ανόδου των κρουσμάτων, ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε πως όσο τα εμβόλια δουλεύουν, δεν μπορούν να επιβληθούν υγειονομικές και οικονομικές κυρώσεις σε όσους είναι εμβολιασμένοι. Τα μόνο μέτρα θα είναι μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε όσους είναι ανεμβολίαστοι. «Δεν επιβάλλουμε τιμωρίες ή κυρώσεις, αλλά για κάποια επαγγέλματα όσο υπάρχει πανδημία, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα τους και πρέπει να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider