Ποιες είναι οι ελπίδες και οι φόβοι θεσμών και οίκων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - Η κοινή συνισταμένη ΔΝΤ & Fitch

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες είναι οι ελπίδες και οι φόβοι θεσμών και οίκων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - Η κοινή συνισταμένη ΔΝΤ & Fitch
H ελληνική οικονομία αντέχει καλύτερα από ότι αναμενόταν παρά τους περιορισμούς, χάρη στη θεσμική θωράκιση και στις μεταρρυθμίσεις. Στοίχημα η επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης Αγκάθι τα κόκκινα δάνεια. Πρόκληση η πορεία του ΑΕΠ στο μέλλον που συνεχίζει να υπολογίζεται σε 1% - 1,5%.

H ελληνική οικονομία θεωρείται ότι αντέχει καλύτερα από ότι αναμενόταν (σ.σ. και οι επιχειρήσεις), παρά τους περιορισμούς που «επέβαλε» η πανδημία. Στα «συν» είναι και η θεσμική θωράκιση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, ενώ συνιστά σανίδα σωτηρίας αλλά και μεγάλο άγνωστο «Χ» η επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά, η διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της μείωσης των κόκκινων δανείων θεωρείται ένα μεγάλο στοίχημα. Όπως και η διασφάλιση μακροχρόνια υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης, κάτι που ακόμα δεν γίνεται αποδεκτό από τους θεσμούς και από τους οίκους ότι μπορεί να επιτευχθεί στην Ελληνική οικονομία.

Οι παραπάνω παραδοχές περιλαμβάνονται σε αδρές γραμμές στις δύο χθεσινές εκθέσεις από τον οίκο Fitch, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (που πλέον έχει σαφέστατα μικρότερο ρόλο ως δανειστής, αλλά η θέση του αποτελεί βαρόμετρο για τις αγορές). Ουσιαστικά δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα ευρήματα των πορισμάτων της Κομισιόν που προηγήθηκαν χρονικά.

Μεγαλύτερος άγνωστος «Χ» πέρα από την πορεία της πανδημίας και το κατά πόσο νέα μέτρα στήριξης και πιέσεις στο ΑΕΠ θα αυξήσουν επιπλέον το χρέος, είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.

Το ΔΝΤ επιμένει στην απαισιόδοξη πρόβλεψή του για άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά 1% μακροπρόθεσμα. Μάλιστα πλέον συνυπολογίζει πρόβλεψη για μόνιμη απώλεια λόγω της πανδημίας (επίπτωση κατά 3%) και άλλων παραγόντων (συνολική επίπτωση 7%). Η Κομισιόν, στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό, είχε πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ωστόσο, καθώς η πορεία του ΑΕΠ είναι αυτή που καθορίζει και την απομείωση του χρέους με υγιή τρόπο χωρίς (δηλαδή χωρίς δημοσιονομικά μέτρα) οι εν λόγω προβλέψεις, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν συνδέονται μόνο με την «εικόνα» που υπάρχει για τη χώρα διεθνώς και με τον οδικό χάρτη επαναφοράς στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και με περιθώριο που θα έχει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση για τη διεκδίκηση πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης.

Η εν λόγω μεσο-μακροπρίθεσμη προοπτική ανάπτυξης σύμφωνα με τον ESM συνδέεται όχι μόνο με τις επενδύσεις και τα κόκκινα δάνεια αλλά και με ένα νέο «στοίχημα» που θέτει: τη γήρανση του πληθυσμού που προκαλεί μείωση προσδοκιών για το ΑΕΠ αν δε ληφθούν μέτρα (ή για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας και την επιστροφή δυναμικού από το εξωτερικό ή άλλους είδους).

Η πορεία του 2021

Στο άμεσο μέλλον, όπως ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα πηγές του ΥΠΟΙΚ, καθοριστικός παράγοντας θα είναι η πορεία του τουρισμού (ειδικά κατά το μήνα Αύγουστο). Με τις κρατήσεις να δημιουργούν κάποια σημάδια αισιοδοξίας, αλλά το περιβάλλον να παραμένει υγειονομικά (διεθνώς και εγχωρίως) αβέβαιο.

Οι θεσμοί της ΕΕ και στις εκθέσεις τους, αλλά και στην πρόσφατη διαβούλευση για την 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνούν μεν με τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά συστήνουν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και άμεση και πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και των υπολοίπων πακέτων κοινοτικών κονδυλίων που δρομολογούνται για τη χώρα.

Βάζουν στο τραπέζι και άλλες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού, με τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και με την εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας (το οποίο αναμένεται να δεχθεί πρόσθετες πιέσεις το επόμενο διάστημα λόγω των αθρόων εισαγωγών που θα απαιτήσει η υλοποίηση όλων αυτών των επενδυτικών έργων.

Ο επόμενος απολογισμός και από πλευράς ΔΝΤ και από πλευράς Κομισιόν αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο. Αφορά αφενός στα πορίσματα παρακολούθησης της Ελληνικής οικονομίας και αφετέρου στις νέες διαβουλεύσεις για τη χάραξη του Προϋπολογισμού του 2022.

Κρίσιμα θα είναι έως τότε τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού φέτος και για το αν έπιασε το στόχο του επιστροφή στο 45% του τζίρου του 2019. Αναμένονται επίσης αναθεωρημένα στοιχεία ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο.

Τεράστιο επενδυτικό κενό αλλά και σημάδια ανθεκτικότητας στις επιχειρήσεις

Δύο ακόμη στοιχεία έχουν ενδιαφέρον από το χθεσινό πακέτο εκθέσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα έγγραφα που συνοδεύουν την αξιολόγηση (η οποία διεξάγεται βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του) περιγράφουν σε ειδικό κεφάλαιο το τεράστιο επενδυτικό κενό της Ελλάδος. Επισημαίνοντας ότι το ποσοστό Επενδύσεων στη χώρα είναι σήμερα ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως.

Επίσης το ΔΝΤ δίνει ειδική έμφαση στα ευάλωτα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Εκτιμώντας όμως ότι ήταν πολύ ορθή και επιτυχής η ανταπόκριση της κυβέρνησης μέσω των μέτρων στήριξης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Πιστεύει επίσης ότι αυτή η στήριξη θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία - Στο 5,4% το 2022

Fitch Ratings: Διατηρεί στο «ΒΒ» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - «Σταθερό» το outlook

gazzetta
gazzetta reader insider insider