Κίνα: «Ένεση» 154 δισ. δολαρίων στην οικονομία -πιθανό βραχυπρόθεσμο ράλι «βλέπει» η UBS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: «Ένεση» 154 δισ. δολαρίων στην οικονομία -πιθανό βραχυπρόθεσμο ράλι «βλέπει» η UBS
Μία μείωση του απαιτούμενου αποθέματος θα αυξήσει τα κεφάλαια που θα μπορούν να διαθέσουν οι τράπεζες σε δάνεια πως ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Η κίνηση της Κίνας να μειώσει τον όγκο των κεφαλαίων που οι τράπεζες οφείλουν να διατηρούν ως απόθεμα θα μπορούσε να ενισχύσει την αισιοδοξία στην αγορά και θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση για τις μετοχές ορισμένων κλάδων, σύμφωνα με την UBS.

H People’s Bank of China (PBC) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα μειώσει το ελάχιστο ποσοστό απαιτούμενων διαθέσιμων κεφαλαίων (RRR) για όλες τις τράπεζες στην Κίνα κατά 50 μονάδες βάσης, με εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου. Η κίνηση αναμένεται πως θα απελευθερώσει περί το 1 τρισ. γούαν ή 154 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα στην οικονομία.

Το ελάχιστο ποσοστό διαθέσιμων κεφαλαίων είναι το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να κρατά ως απόθεμα η τράπεζα, σε αναλογία με τις συνολικές καταθέσεις που διαθέτει. Μία μείωση του απαιτούμενου αποθέματος θα αυξήσει τα κεφάλαια που θα μπορούν να διαθέσουν οι τράπεζες σε δάνεια πως ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το CNBC, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα σε «ευαίσθητους» κλάδους της χώρας, όπως η αεροδιαστημική βιομηχανία, η αμυντική βιομηχανία καθώς και τους κλάδους των ηλεκτρονικών, της τεχνολογίας και των media, αναφέρει η UBS.

Όμως το αναμενόμενο «ράλι» μπορεί να διαρκέσει λίγο, δεδομένης της ανησυχίας για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στη Κίνα.

Οι αναλυτές της UBS σημειώνουν πως οι επενδυτές ανησυχούν για τον αδύναμο ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τον τραπεζικό, ασφαλιστικό και καταναλωτικό κλάδο.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας την Παρασκευή στέλνει σήμα ότι η χώρα αναγνωρίζει τους κινδύνους για την ανάπτυξη, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider