Οικονομία
12-07-2021 | 10:00

Eurogroup: Ξορκίζουν τη μετάλλαξη Δέλτα και στρέφουν τους προβολείς στις επενδύσεις για ανάκαμψη

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Eurogroup: Ξορκίζουν τη μετάλλαξη Δέλτα και στρέφουν τους προβολείς στις επενδύσεις για ανάκαμψη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αυτή τη φορά η συνεδρίαση του Εcofin που λαμβάνει χώρα αύριο, Τρίτη, θα έχει σίγουρα πιο «εμφανή» αντίκτυπο από ό,τι η σύνοδος του σημερινού Eurogroup, ειδικά για την Ελλάδα που αναμένει την πανηγυρική έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης. Οι ΥΠΟΙΚ συνεδριάζουν σε δύο διαφορετικά επίπεδα (ευρωζώνης και ΕΕ) σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ενώ στην επίσημη ατζέντα του σημερινού Eurogroup αναφέρεται πως θα συζητηθεί το πού θα πάει δημοσιονομικά η ευρωζώνη το 2022, είναι δεδομένο πως η όποια ουσιαστική συζήτηση θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Επιπλέον οι ΥΠΟΙΚ έχουν καλέσει την ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Janet Yellen για να «ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διεθνή διάσταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της ευρωζώνης» με επίκεντρο «την οικονομική ανάκαμψη καθώς και σε θέματα τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αλλά η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει ανά την Ευρώπη και παραμένει ερώτημα αν τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν περιορισμοί που θα αναγκάσουν κράτη – μέλη να σπάσουν ξανά τον «κουμπαρά» των ταμείων τους για μέτρα στήριξης.

Η ατζέντα

Επισήμως, στο δημοσιονομικό πεδίο στην ατζέντα θα βρεθεί ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της Ευρωζώνης. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης συνολικά και θα επικεντρωθούν στις προοπτικές για το 2022. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), Niels Thygesen, έχει προσκληθεί στη συνεδρίαση αυτή και αναμένεται να παρουσιάσει την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεσή του.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την αξιολόγησή της με βάση την ανάλυση που εκπόνησε για τα προγράμματα σταθερότητας του 2021. «Η συζήτηση θα χρησιμεύσει στην κατάρτιση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2022», αναφέρεται.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις ενός ψηφιακού ευρώ για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο σύνολό της. Θα επικεντρωθούν στην πολιτική του διάσταση, σεβόμενοι πλήρως τους ρόλους και τις εντολές όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων.  

Το Ελλάδα 2.0

Για την Ελλάδα, η αυριανή ημέρα έχει ειδική σημασία. Γι αυτό και στην σύνοδο του Ecofin θα μετέχει πέραν του ΥΠΟΙΚ  Χρήστου Σταϊκούρα και ο Αναπληρωτής Θόδωρος Σκυλακάκης.

Θα  δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ. ευρώ (σ.σ. έχει ορισθεί και νέα σύνοδος στις 26/7 για την έγκριση επιπλέον Σχεδίων άλλων κρατών).

Στόχος για την Αθήνα είναι να υπογραφούν εν συνεχεία οι σχετικές συμβάσεις, να κατατεθούν στη Βουλή για έρθει ακόμη και εντός του Ιουλίου η προκαταβολή.  Μάλιστα επιχειρείται η εν λόγω έγκριση να συνοδευθεί από ανάλογα «καλά» νέα και στο πεδίο του νέου ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.