Ελλάδα
29-06-2021 | 10:33

Θ. Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει πρόθεση παράτασης του μέτρου για τα ενοίκια τον Ιούλιο

Newsroom
Μοιράσου το
Θ. Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει πρόθεση παράτασης του μέτρου για τα ενοίκια τον Ιούλιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Ως στοίχημα» χαρακτήρισε τον διπλασιασμό των δικών μας πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, κάνοντας λόγο για «μεγάλες επενδύσεις που αφορούν τους πάντες: Εξοπλισμούς στα νοσοκομεία, ψηφιακές τάσεις στα σχολεία, κατάρτιση 500.000 – 600.000 ανθρώπων, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες».

Και εξήγησε πως «παλιά δεν έρχονταν ιδιωτικές επενδύσεις στο δημόσιο. Τώρα η λογική είναι ότι θα δώσουμε λίγες επενδύσεις σε πολλούς. Για παράδειγμα: στα δάνεια, θα πρέπει να βάλεις 20% εσύ, δεύτερον να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ή μια τράπεζα ελληνική που θα βάλει τουλάχιστον 30% και τρίτον θα πρέπει να βάλεις εγγυήσεις. Θα είναι εγγυημένα δάνεια. Εφόσον δουλέψουν, θα δούμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και δεν εννοώ την ώρα που γίνεται η επένδυση, αλλά αφού γίνουν οι επενδύσεις».

«Αν δεν καλύψουμε το ποσοστό επενδύσεων, χαθήκαμε», είπε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες σε επενδύσεις.

Σχετικά με την πληρωμή των ενοικίων του Μαΐου, σημείωσε πως «δεν υπάρχει πρόθεση παράταση του μέτρου τον Ιούλιο», ενώ στο ερώτημα αν θα υπάρξει παράταση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ανέφερε ότι «το 4ο κύμα πρέπει να το αποφύγουμε μέσω των εμβολιασμών» και εξήγησε πως «οι δυνατότητες αφού έχουμε δώσει 41 δισ. είναι περιορισμένες, θα είναι μεγάλη περιπέτεια να κλείσουμε πάλι».

Όσο για το ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός των φορολογικών υποχρεώσεων με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το απέκλεισε, υπενθυμίζοντας πως τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, θα είναι πολύ μικρότερη η προκαταβολή φόρου. «Οι πρώτες φορολογικές δηλώσεις προχωρούν κανονικά και φέτος θα είναι μία χρονιά που ‘θα σας πάρουμε λιγότερα’», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δέσμευση Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αν εκλεγεί και πάλι, ο Θ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως «θα έχουμε στην πορεία αυξημένη ζήτηση εργασίας. Τότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τον κατώτατο μισθό. Περιμένουμε σε πολλούς τομείς χιλιάδες θέσεις επιχειρήσεις και υπάρχει ήδη έλλειψη προσωπικού, θα χρειαστεί να επιστρέψουν Έλληνες απ' εξω, για αυτό κάναμε και τα 7 χρόνια με χαμηλή φορολογία, θα πρέπει να καταρτιστούν αυτοί που θα γυρίσουν».

«Τι χώρο θα έχουμε, θα το ξέρω όταν οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η οικονομία φέτος», απάντησε για τη μείωση της φορολογίας και αναφέρθηκε στην έμμεση μείωση, που έγινε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας πως «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η μείωση των φόρων».

Σε ερώτημα για την αναστολή χρεών, απάντησε πως «έχουμε πολύ σοβαρή συζήτηση να κάνουμε με τους θεσμούς».

Τέλος, αναφερόμενος στη “Freedom Pass”, είπε πως «ο λόγος που έγινε είναι για βοήθεια στους νέους και δύο τομείς που έχουν πληγεί πολύ: τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Οι νέοι έχουν πολύ μικρότερο κίνητρο να εμβολιαστούν. Οι νέοι έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.