Προχωρούν οι διαδικασίες για το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο Αθήνας των 235 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν οι διαδικασίες για το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο Αθήνας των 235 εκατ. ευρώ
Σε εξέλιξη οι διεργασίες του διαγωνισμού, μέσω ΣΔΙΤ, για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου. Τι περιλαμβάνει.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τον μεγάλο διαγωνισμό που σχετίζεται με τη λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αθήνας, ένα project ύψους 235 εκατ. ευρώ, που θα προωθηθεί μέσω ΣΔΙΤ (ο ανάδοχος θα αποζημιώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας) και αναμένεται να αποτελέσει πεδίο «επιχειρηματικής σύγκρουσης» ανάμεσα σε κατασκευαστικούς ομίλους αλλά και την ίδια την ΕΥΔΑΠ.

Προ ολίγου χρονικού διαστήματος, στις 21/05/2021, υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις με τους φορείς που «κέρδισαν» τα συμβόλαια του τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου (κάθε ένας με αξία σύμβασης σχεδόν 170 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ), με συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης της σύμβασης τριάντα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων. Τους φορείς δηλαδή «ΕΜΒΗΣ» (τεχνικός σύμβουλος), «ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ» (νομικός σύμβουλος) και «KANTOR» (χρηματοοικονομικός σύμβουλος) που θα βοηθήσουν την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να προχωρήσει το έργο «Διαχείριση-Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας».

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Μέσω αλλαγής του καταστατικού της, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχε σχετική δυνατότητα, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να διεκδικήσει διαγωνισμούς που προωθούνται με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορά στα πάγια που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί μία από τις εκκρεμότητες και τα projects στα οποία εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, η ΕΥΔΑΠ, μαζί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό, τον διαγωνισμό για το ΚΕΛ Ψυττάλειας, το επενδυτικό πλάνο στην Ανατολική Αττική κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider