Κ. Σκρέκας: Τι δείχνει η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Σκρέκας: Τι δείχνει η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ
Άλλο ένα «φράγμα» έσπασαν οι τιμές για τα έργα ΑΠΕ σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό.

Άλλο ένα «φράγμα» έσπασαν οι τιμές για τα έργα ΑΠΕ σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Insider.

Ειδικότερα, στη σημερινή ηλεκτρονική δημοπρασία, στο πλαίσιο της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ, οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή έκλεισε στα 32,97 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh.

Η συνεχής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Τα σημερινά αποτελέσματα του διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά τουλάχιστον 61% έως το 2030.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Insider ανέφερε τα εξής:

Την εξέλιξη των ΑΠΕ στην ανταγωνιστικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας κατέδειξε ο σημερινός διαγωνισμός της ΡΑΕ για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η μικρότερη αποζημίωση που κατακυρώθηκε ήταν 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή συνιστά ρεκόρ, καθώς είναι η μικρότερη σε διαγωνισμό ΑΠΕ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προσφορές που «κλείδωσαν» Τιμή Αναφοράς κινήθηκαν μεσοσταθμικά κάτω από τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επίσης χαμηλότερα από τις ταρίφες που έχουν «κλειδώσει» έως σήμερα έργα μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Επομένως, τα έργα που προκρίθηκαν από τη σημερινή διαδικασία θα αμείβονται κατά μέσο όρο για κάθε «πράσινη» Μεγαβατώρα που παράγουν με λιγότερο από 40 ευρώ.

Η αποζημίωση αυτή κινείται αισθητά χαμηλότερα από τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαμορφώνονται στην παρούσα συγκυρία στην εγχώρια αγορά. Ενδεικτικό είναι πως η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΕΑ) ήταν 64,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Απρίλιο.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 20 MW και αιολικά έως 50 MW. Συμμετείχαν 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW για τη διεκδίκηση των 350 ΜW της δημοπρατούμενης ισχύος. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 53,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ραγδαία πτώση των τιμών αποδίδεται στη μείωση του κόστους εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία ήταν κι αυτά που μονοπώλησαν τις προκριθείσες προσφορές, με δεδομένο ότι δεν είχε οριστεί ποσόστωση ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή δημοπρασία αποτελεί την τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία στο πλαίσιο του σχήματος που ενέκρινε η Κομισιόν, εγκαινιάζοντας και στη χώρα μας τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για την κατακύρωση λειτουργικής ενίσχυσης από νέες μονάδες ΑΠΕ. Το υπουργείο έχει υποβάλει στην Κομισιόν πρόταση για τη συνέχιση των διαγωνισμών την περίοδο 2021-2024, στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να διεξαχθούν έξι διαγωνισμοί για τη δημοπράτηση συνολικής ισχύος 2,1 GW (Γιγαβάτ)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider