Εντυπωσιακή «βουτιά» των τιμών στον σημερινό διαγωνισμό ΑΠΕ 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντυπωσιακή «βουτιά» των τιμών στον σημερινό διαγωνισμό ΑΠΕ 
Σε σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, η μικρότερη αποζημίωση που κατακυρώθηκε ήταν 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Την εξέλιξη των ΑΠΕ στην ανταγωνιστικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας κατέδειξε ο σημερινός διαγωνισμός της ΡΑΕ για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η μικρότερη αποζημίωση που κατακυρώθηκε ήταν 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή συνιστά ρεκόρ, καθώς είναι η μικρότερη σε διαγωνισμό ΑΠΕ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προσφορές που «κλείδωσαν» Τιμή Αναφοράς κινήθηκαν μεσοσταθμικά κάτω από τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επίσης χαμηλότερα από τις ταρίφες που έχουν «κλειδώσει» έως σήμερα έργα μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Επομένως, τα έργα που προκρίθηκαν από τη σημερινή διαδικασία θα αμείβονται κατά μέσο όρο για κάθε «πράσινη» Μεγαβατώρα που παράγουν με λιγότερο από 40 ευρώ.

Η αποζημίωση αυτή κινείται αισθητά χαμηλότερα από τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαμορφώνονται στην παρούσα συγκυρία στην εγχώρια αγορά. Ενδεικτικό είναι πως η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΕΑ) ήταν 64,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Απρίλιο.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 20 MW και αιολικά έως 50 MW. Συμμετείχαν 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW για τη διεκδίκηση των 350 ΜW της δημοπρατούμενης ισχύος. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 53,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ραγδαία πτώση των τιμών αποδίδεται στη μείωση του κόστους εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία ήταν κι αυτά που μονοπώλησαν τις προκριθείσες προσφορές, με δεδομένο ότι δεν είχε οριστεί ποσόστωση ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή δημοπρασία αποτελεί την τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία στο πλαίσιο του σχήματος που ενέκρινε η Κομισιόν, εγκαινιάζοντας και στη χώρα μας τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για την κατακύρωση λειτουργικής ενίσχυσης από νέες μονάδες ΑΠΕ. Το υπουργείο έχει υποβάλει στην Κομισιόν πρόταση για τη συνέχιση των διαγωνισμών την περίοδο 2021-2024, στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να διεξαχθούν έξι διαγωνισμοί για τη δημοπράτηση συνολικής ισχύος 2,1 GW (Γιγαβάτ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider