Προς εξομάλυνση οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς εξομάλυνση οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν
Το ζήτημα ξεκίνησε το 2018 ως μια διαφωνία στο υψηλότερο επίπεδο, όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλλε φόρους στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που προέρχονταν από την Ευρώπη, την Ασία και αλλού.

Σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, η Ένωση συμφώνησε να μην κλιμακώσει την διαφωνία της με την υπερδύναμη για το θέμα των δασμών στα μεταλλεύματα, ακυρώνοντας έτσι τον διπλασιασμό των φόρων τον επόμενο μήνα, σε προϊόντα των ΗΠΑ όπως το bourbon whiskey και οι μηχανές Harley Davidson.

Το ζήτημα ξεκίνησε το 2018 ως μια διαφωνία στο υψηλότερο επίπεδο, όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλλε φόρους στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που προέρχονταν από την Ευρώπη, την Ασία και αλλού, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Η ΕΕ ανταπέδωσε και οι δασμοί σε μια σειρά από αμερικάνικα προϊόντα εκτοξεύθηκαν στο 50% την 1η Ιουνίου.

Κάτω από την επίδραση μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των δασμών και θα ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με την υπερπροσφορά στην αγορά χάλυβα, σύμφωνα με ένα τουίτ του Valdis Dombrovskis της Κομισιόν. Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού εργάζονται πάνω στην σταδιακή άρση των δασμών αν και δεν είναι ακόμα εντελώς έτοιμοι γι’ αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μας να βρούμε κοινές λύσεις γι’ αυτή την διένεξη οι οποίες θα βάλουν ένα τέλος στους δασμούς που έχουν επιβληθεί στην ΕΕ για λόγους εθνικής ασφάλειας, και θα αντιμετωπίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά χάλυβα και αλουμινίου, και θα διατηρήσει τις βασικές μας βιομηχανίες», δήλωσε μέσω email ο Dombrovskis. «Αναστέλλοντας τα μέτρα, δημιουργούμε τον χώρο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν το τέλος του έτους».

Η ανακωχή λαμβάνει χώρα μετά από εβδομάδες συζητήσεων μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων του εμπορίου και διαπραγματευτών, με τις δύο πλευρές πρόθυμες να αποφύγουν μια κλιμάκωση και να συνεχίσουν να ανοικοδομούν την οικονομική τους συμμαχία. Νωρίτερα φέτος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επίσης συμφώνησαν να αναστείλουν τους δασμούς για να εξομαλύνουν μια 17ετή διαφωνία σχετική με την παράνομη βοήθεια στις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αεροπλάνων.

Η απόφαση να μην κλιμακωθούν οι εκδικητικοί φόροι σηματοδοτεί μια στροφή για την ΕΕ, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αντίθετη με μονόπλευρες παραχωρήσεις και ήταν υπέρ μιας συνολικής αναστολής όλων των δασμών στα προϊόντα και των δύο πλευρών για έξι μήνες, κι ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη λύση.

Οι αξιωματούχοι λένε πως είναι μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Ένωσης καθώς επιθυμεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τον πιο σημαντικό της εταίρο, και να ετοιμάσει το έδαφος των συνομιλιών για ολοκληρωτική κατάργηση των δασμών.

Η επίσκεψη Mπάιντεν

Η κίνηση της ΕΕ έρχεται σε μία σημαντική στιγμή στις υπερατλαντικές σχέσεις καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη ΕΕ- ΗΠΑ στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα κατά την διάρκεια ενός διεθνούς ταξιδιού του. Ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του θα συζητήσουν την εμπορική συνεργασία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ επέβαλλε φόρο στον χάλυβα ύψους 25%, μαζί με ένα 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου, τον Μάρτιο 2018, χρησιμοποιώντας μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία περί εθνικής ασφάλειας, σε έναν εμπορικό νόμο του 1962. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Νοτίου Κορέας, διαπραγματεύτηκαν έτσι ώστε να αποφύγουν τους δασμούς, και ο Τραμπ κατάργησε τους δασμούς σε εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό. Αλλά τα μέτρα ισχύουν ακόμα για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Μαζί με το bourbon και τις μοτοσυκλέτες, οι ανταποδοτικοί δασμοί της ΕΕ στόχευσαν και σε άλλα εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα όπως της τζινς της Levi Strauss. Επιχειρηματικές ενώσεις και νομοθέτες ζήτησαν την άρση των αμερικανικών δασμών καθώς κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider