Αυξημένες αποζημιώσεις, πάγιες δαπάνες, πιστωτικό Επιστρεπτέας και ΕΣΠΑ το νέο μείγμα μέτρων στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένες αποζημιώσεις, πάγιες δαπάνες, πιστωτικό Επιστρεπτέας και ΕΣΠΑ το νέο μείγμα μέτρων στήριξης
Ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρήσεων και της αγοράς με 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι κλειστές εταιρείες θα λαμβάνουν την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και θα έχουν απαλλαγή ενοικίων, οι ανοικτές θα στραφούν στις δράσεις του ΕΣΠΑ που προκηρύσσονται μέσα στον μήνα. Έρχονται και τα δάνεια της ΕΤΕπ.

Η Επιστρεπτέα τελείωσε και οι αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λαμβάνουν τη «σκυτάλη» στα μέτρα στήριξης για όσες εταιρείες έχουν και τον Μάιο (αλλά και για όσο θα έχουν) περιοριστικά μέτρα. Για όσους «ανοίγουν» η στήριξη θα παρέχεται μέσα από το ΕΣΠΑ και από τις νέες δράσεις που προωθούνται για συγκεκριμένους κλάδους.

Παράλληλα, τον Ιούνιο ενεργοποιείται το μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών για όσους έχουν πτώση τζίρου άνω του 30% το 2020 και είναι ζημιογόνοι, καθώς και το πιστωτικό για τις Επιστρεπτέες 1,2 και 3 (το 35% της χορήγησης θα δίδεται ως έμμεσο δάνειο για πληρωμή νέων υποχρεώσεων προς την εφορία και προς τα ταμεία με αντάλλαγμα την 100% πληρωμή της Επιστρεπτέας από το 2022 και μετά).

Θα συνεχίζει για τους πλητόμενους το μέτρο των ενοικίων, η ομπρέλα της κάλυψης εργατικού κόστους μέσα από τις αποζημιώσεις και το ΣυνΕργασία, αλλά και το πρόγραμμα Γέφυρα 2. Όλα τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε αξία στα 6 δισ. ευρώ από τον Μάιο έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, θα αρχίσουν να έρχονται τα δάνεια προς επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ που μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ και μοιράζονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Ήδη έχουν γίνει 5 συμφωνίες αξίας 2,7 δισ. ευρώ με μεγαλύτερη αυτή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕπ: Εγκρίθηκαν ήδη 2,7 δισ. για ελληνικές επιχειρήσεις -Η χώρα διεκδικεί πάνω από 5 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού Απριλίου (έως 4.000 ευρώ) , είπε πως στόχος είναι να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι τις 17 Μαΐου με καταβολή των ποσών μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης, για το μέτρο των παγίων δαπανών είπε πως θα υπάρξει μία αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν από το τέλος Μαΐου και θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα μέχρι περίπου μέχρι τις 10 Ιουνίου. Μετά θα ανοίξει η δεύτερη φάση της πλατφόρμας στην οποία θα δοθεί το πιστωτικό ανάλογα με τις νέες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης προανήγγειλε παράταση στο Γέφυρα 2 έως το τέλος του μήνα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα ανοίξει η οικονομία αυτόν το μήνα, επισήμανε για το ενδεχόμενο παράτασης πέραν του Μαΐου στο πεδίο των ενοικίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha επιβεβαίωσε πως ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Επιστρεπτέας που θα μοιράσει πάνω από 8 δισ. ευρώ και αντικαθίσταται από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις κλειστές επιχειρήσεις και με τις δράσεις του ΕΣΠΑ για όσες ανοίγουν.

Είπε επίσης πως το μέτρο των παγίων δαπανών θα ενεργοποιηθεί αρχές Ιουνίου και θα είναι ένα δίκτυ που θα μαζεύει τις περιπτώσεις που δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς από άλλα μέτρα. Αρχές Ιουνίου θα έρθει και το θέμα λήψης ως πιστωτικού 35% της επιδότησης της επιστρεπτέας 1,2,3.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha σε πιθανή έγκριση από την ΕΕ του προγράμματος επιδότησης της εστίασης μέσα στην άλλη εβδομάδα, ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα αμέσως μετά.

Για τον τουρισμό, είπε πως αναμένεται προς το τέλος του μήνα, επισημαίνοντας πως αφορά μόνο στα ξενοδοχεία χωρίς κριτήρια μείωσης τζίρου και μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ. Το ποσό θα έχει σχέση με τον τζίρο του 2019.

Άμεσα, όπως είπε ο κ. Τσακίρης, θα βγουν και τα προγράμματα για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους και σε αυτή τη περίπτωση θα είναι κεφάλαια επανεκκίνησης. Ανάλογα με το τζίρο και τους εργαζομένους και θα δοθούν από 4.000 - 17.000 ευρώ.

Για τους δικηγόρους (μόνο αυταπασχολούμενους και όχι εταιρείες) θα υπάρχει, είπε, και μία άλλη πραγματικότητα μετά την πανδημία, έτσι η επιδότηση θα έχει σχέση με τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου πχ να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ηλεκτρονικές δίκες. Το ποσό είναι από 1.000 έως 2.500 ευρώ και θα είναι αντίστροφη η σχέση με το εισόδημα.

Όσο για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού (Στροφή σε στοχευμένα μέτρα στήριξης & επανεκκίνησης φέρνουν οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία) εφαρμόσθηκε τον Απρίλιο για τους «κλειστούς» κλάδους και θα συνεχίζεται όσο διατηρούνται, ανά κλάδο, τα περιοριστικά μέτρα. Σηματοδοτεί τη στροφή προς πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, αλλά και μέτρα επανεκκίνησης. Θα γίνει ο απολογισμός για τους κλειστούς ΚΑΔ οι οποίοι θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού (η οποία θα κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσες μέρες έμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις και με τον αριθμό των εργαζομένων τους). Τα χρήματα έχουν πιο χαμηλό «πλαφόν» από τις Επιστεπτέες, αφορούν μόνο τις κλειστές εταιρείες αλλά χωρίς κριτήρια τζίρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος χρόνου για την έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζομένους σε τουρισμό - επισιτισμό

Η κυβέρνηση τρέχει για «πρωτιά» και στο ΕΣΠΑ μετά το Ταμείο Ανάκαμψης – Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση στις Βρυξέλλες

ΥΠΟΙΚ: Πίστωση 343,4 εκατ. ευρώ σε 71.319 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7

gazzetta
gazzetta reader insider insider