ΕΤΕπ: Εγκρίθηκαν ήδη 2,7 δισ. για ελληνικές επιχειρήσεις - Η χώρα διεκδικεί πάνω από 5 δισ.

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕπ: Εγκρίθηκαν ήδη 2,7 δισ. για ελληνικές επιχειρήσεις - Η χώρα διεκδικεί πάνω από 5 δισ.
Έρχονται τα νέα δάνεια παροχής κεφαλαίων κίνησης για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά είναι βιώσιμες. Η Ελλάδα ανάμεσα στους πρώτους σε αξία στη διανομή των χρηματοδοτήσεων 200 δις ευρώ από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων. Έχει ήδη εγκρίνει 5 σχήματα για παροχή κεφαλαίων. Η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας είναι προς το παρόν η 6η μεγαλύτερη ανά την ΕΕ και αναμένεται με την μόχλευση να μοιράσει δάνεια 1,085 δισ. ευρώ.

Τα πολυαναμενόμενα δάνεια των 200 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, για να στηριχθούν από την πανδημία μέσα από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ, πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Και η Ελλάδα, με βάση την επίσημη κατανομή της ΕΤΕπ, είναι μία από τις πλέον ευνοημένες χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ΕΤΕπ έχει ήδη εγκρίνει 5 σχήματα για παροχή κεφαλαίων προς τον επιχειρηματικό κόσμο (που με μόχλευση μπορούν να φτάσουν στα 2,7 δισ. ευρώ). Το ποσό είναι πολύ υψηλό για το μέγεθος της χώρας και από τα υψηλότερα ανά την ΕΕ σε απόλυτη αξία.

Το πιο μεγάλο σχήμα είναι προς το παρόν της Εθνικής Τράπεζας (και το 6ο μεγαλύτερο ανά την ΕΕ) που αναμένεται με την μόχλευση να μοιράσει δάνεια 1,085 δισ. ευρώ.

Συνολικά, ανά την ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΕπ έχουν ήδη καλυφθεί με συμβάσεις 94 δις ευρώ επί συνόλου 200 δις ευρώ που προβλέπονται στην συμφωνία για το εν λόγω πανευρωπαϊκό εργαλείο. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Απρίλιο του 2020 ως μέρος του πρώτου πακέτου στήριξης της Ε.Ε. από την Πανδημία (μαζί με τα δάνεια του ESM και τα δάνεια του SURE). Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε το πακέτο στο Μάιο, είναι λειτουργικό από τις 13 Οκτωβρίου και οι πρώτες εγκρίσεις έγιναν προς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κρατών ή άμεσα προς (μεγάλες) εταιρείες στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Τα δάνεια της ΕΤΕπ δεν δίνονται στα κράτη μέρη αλλά απευθείας σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων οργανισμών (άρα δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα). Επίσης - όπως και τα υπόλοιπα εργαλεία της ΕΤΕπ ( πχ πακέτο Γιούνκερ) - δεν έχουν συγκεκριμένη κατανομή ανά χώρα: το ποσό που τελικά θα λάβει έχει σχέση με το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι οι προτάσεις.

Και αυτή τη φορά λοιπόν η Ελλάδα φαίνεται να έτρεξε. Το ίδιο άλλωστε συνέβη το 2020 όταν πέτυχε ιστορικό ρεκόρ με νέα χρηματοδότηση ύψους άνω των 2,8 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις. Η χρηματοδότηση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το νέο εργαλείο

Συνολικά, από το νέο εργαλείο ειδικά για την πανδημία έχουν εγκριθεί ανά την ΕΕ δάνεια 11,655 δισ. ευρώ μέσω 195 σχημάτων και έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξίας 2,102 δισ. ευρώ. Με τη μόχλευση το ποσό της ρευστότητας υπολογίζεται στα 94 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΤΕπ έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια αξίας 329 εκατ ευρώ μέσω 5 μηχανισμών που με μόχλευση μπορούν να φτάσουν στα 2,7 δισ. ευρώ περίπου. Οι συμβάσεις φτάνουν στα 111 εκατ ευρώ.

Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, κατανομή ανά χώρα

Πίνακας ΕΤΕπ

Όπως αναφέρει η ΕΤΕπ, το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων έχει ήδη εγκρίνει το ήμισυ περίπου των προβλεπόμενων για το 2021 χρηματοδοτήσεών του για ΜΜΕ, επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και φορείς του δημόσιου τομέα. Συνολικά έχει ύψος 24,4 δισ. ευρώ (με μόχλευση 200 δις ευρώ περίπου). ήδη, χρηματοδοτικοί πόροι ύψους 11,7 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη επιχειρήσεων της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εν λόγω πόροι αναμένεται να κινητοποιηθούν περίπου 94 δισ. ευρώ.

Τα ποσά θα οδεύσουν για τη στήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας COVID-19. Το ΠΤΕ συστάθηκε από τον Όμιλο της ΕΤΕπ και τα κράτη μέλη της ΕΕ ως ασπίδα προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί δριμύτατα από την κρίση COVID-19. Δίνει εγγυήσεις και έτσι οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν κίνητρο να δανείζουν στις επιχειρήσεις περισσότερα κεφάλαια και υπό καλύτερους όρους, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε άμεση και συμφέρουσα χρηματοδότηση, ώστε να υπερβούν τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία COVID-19.

Κατά συνέπεια δίνει τη δυνατότητα στην ΕΤΕπ να παρέχει γρήγορα δάνεια, εγγυήσεις, τίτλους προερχόμενους από τιτλοποίηση (ABS), ίδια κεφάλαια και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι οι ΜΜΕ που διαθέτουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα για να υπερβούν τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, και ότι οι υγιείς επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Από τις χρηματοδοτήσεις που έχει εγκρίνει το ΠΤΕ, 2,1 δισ. ευρώ υπογράφηκαν στο τέλος Απριλίου. Έτσι, οι πόροι του Ταμείου φθάνουν ήδη στις επιχειρήσεις της ΕΕ. Η ΕΤΕπ αναφέρει πως η ζήτηση για χρηματοδότηση είναι μεγάλη και με τις περαιτέρω εγκρίσεις και υπογραφές αναμένεται ότι το Ταμείο θα υπερβεί γρήγορα το 50% του στόχου του, έως τις αρχές του καλοκαιριού.

«Ο Όμιλος ΕΤΕπ ήταν από τους πρώτους που κινήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19. Βασική μας μέριμνα με το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της ΕΕ και να τους προσφέρουμε τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την πανδημία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer. «Τα ποσά αυτά αποδεικνύουν ότι η απάντηση της Ευρώπης αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα σε χρόνο ρεκόρ. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα ποσά που έχει ήδη χορηγήσει ο Όμιλος ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης θεραπειών και εμβολίων, χάρη στα οποία βλέπουμε σήμερα φως στο τούνελ της πανδημίας COVID-19», πρόσθεσε ο κ. Hoyer.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις σε βιώσιμες επενδύσεις, με απώτερο σκοπό να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΠΤΕ) συστάθηκε από τον Όμιλο ΕΤΕπ με εισφορές των κρατών μελών της ΕΕ για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης COVID-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider