Σταϊκούρας: Σε 2 εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα για φορολογικές δηλώσεις - Παράταση στο Γέφυρα 2

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Σε 2 εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα για φορολογικές δηλώσεις - Παράταση στο Γέφυρα 2
Σε 2 εβδομάδες θα ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Και τούτο καθώς πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα οι αποφάσεις για μειωμένη προκαταβολή φόρου.

Σε 2 εβδομάδες θα ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Και τούτο καθώς πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα οι αποφάσεις για μειωμένη προκαταβολή φόρου.

Επίσης προανήγγειλε παράταση στο Γέφυρα 2 έως το τέλος του μήνα, την έναρξη των αιτήσεων για την αυξημένη αποζημίωση Απριλίου στις 17 Μαίου, αλλά και περιέγραψε τις 2 αιτήσεις για την εφαρμογή του μέτρου των παγίων δαπανών. Ακόμη, θεώρησε πιθανή παράταση 2 ημερών στην προθεσμία υποβολή αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 7.

Για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού Απριλίου (έως 4.000 ευρώ) , είπε πως στόχος είναι να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι τις 17 Μαΐου με καταβολή των ποσών μέχρι το τέλος του μήνα.

Για το μέτρο των παγίων δαπανών είπε πως θα υπάρξει μία αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν από το τέλος Μαΐου. Θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα μέχρι περίπου μέχρι τις 10 Ιουνίου (παράλληλα με την υποβολή δηλώσεων), έτσι ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η δεύτερη φάση της πλατφόρμας. Σε αυτή, σε με συνδυασμό με τον υπολογισμό πλέον των νέων οφειλών σε ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ θα καθορισθεί το ποσό το οποίο θα καλύπτεται από το πρόγραμμα και έτσι το επόμενο διάστημα έως το τέλος του έτους οι εταιρείες να μην πληρώνουν αυτές τις νέες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Για την Επιστρεπτέα 7 ανέφερε πως υπάρχει η εκκρεμότητα πληρωμών των υπολοίπων ποσών και έως το βράδυ της Παρασκευής πληρώθηκαν επιπλέον 62 εκατ ευρώ. Επίσης, 167 εκατ ευρώ έλαβε μέσω της Επιστρεπτέας την προηγούμενη εβδομάδα η εστίαση.

Αναφέρθηκε και στο μέτρο παράτασης της μη πληρωμής του ενοικίου και για εταιρείες όπως του κλάδου εστίασης που τώρα ανοίγουν και για το μήνα Μαίο. Θα πρέπει να δούμε πώς θα ανοίξει η οικονομία αυτόν το μήνα, επισήμανε για το ενδεχόμενο παράτασης πέραν του Μαΐου στο πεδίο των ενοικίων.

Για το γέφυρα 2 επισήμανε πως μέχρι σήμερα έχουν επιβάλλει αίτημα από 22.000 επιχειρήσεις. Θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα μέχρι τέλος του μήνα για να δηλώσουν και άλλες επιχειρήσεις, είπε.

Προανήγγειλε παράταση 2 ημερών στην περίοδο υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 7, λόγω αναβάθμισης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 300.000, καθώς πολλοί από αυτούς που υπέβαλαν αίτημα είτε είχαν αύξηση του τζίρου είτε δεν είχαν το ελάχιστο ποσό που απαιτείται (450 ευρώ το πρώτο τρίμηνο).

Για τις φορολογικές δηλώσεις επισήμανε ότι εκτιμούμε πως θα ανοίξει η πλατφόρμα περίπου σε δύο εβδομάδες από σήμερα, γιατί θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές που πετύχαμε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου.

«Όταν βγούμε δημοσιονομικό χώρο θα επιδιώξουμε τη μονιμοποίηση κάποιων μειώσεων φόρων αλλά και περαιτέρω κινήσεις» επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Φέτος δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ γιατί δώσαμε έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στη μείωση της προκαταβολής φόρου, δηλαδή σε τρεις κινήσεις που έχουν κόστος πάνω από ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Επισήμανε πως θα τρέξει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών τους επόμενους μήνες έτσι ώστε «όταν δούμε το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης επειδή η δέσμευση είναι για δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα» να επιδιώξουμε σε αυτό αποτέλεσμα να ενσωματώσουμε και τη δέσμευσή μας για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Επισήμανε πως τα μέτρα στήριξης θα εξακολουθούν να υφίσταται και υλοποιούνται, αλλά όσο θα σταθεροποιηθεί η οικονομία σταδιακά θα αποσύρονται. Γιατί θα πρέπει να επιτύχουμε σταδιακά μία δημοσιονομική ισορροπία που θα επιτευχθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι από την επιβολή μέτρων λιτότητας, είπε.

Αναφέρθηκε στο κείμενο που εστάλη στους θεσμούς την προηγούμενη εβδομάδα (στο πρόγραμμα σταθερότητας) στο οποίο εγγράφεται σχεδόν μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 μέσω της λειτουργίας της οικονομίας: των αυξημένων εσόδων που θα φέρει η ανάπτυξη και τα χρήματα της ΕΕ, αλλά και της απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider