Ελλάδα
23-04-2021 | 12:11

Μειωμένος κατά 11,3% ο τζίρος των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου για τον Φεβρουάριο

Newsroom
Μοιράσου το
Μειωμένος κατά 11,3% ο τζίρος των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου για τον Φεβρουάριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πτώση 11,3% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο για τον Φεβρουάριο του 2021 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή.

Αναλυτικά, για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,4 δισ. ευρώ και μείωση 3,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 45,8%.
• Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα
καταστήματα, αύξηση 29,6%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Φεβρουάριο 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 85,3%
• Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, μείωση 83,1%.

Σημειώνεται ότι, η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου» περιλαμβάνει δραστηριότητες λιανικού εμπορίου από επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου (Internet) με την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και τα πωλούμενα προϊόντα μπορούν είτε να φορτωθούν άμεσα από το διαδίκτυο (Internet) είτε να παραδοθούν κανονικά στον πελάτη. Ενώ, η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα» περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο μουσικών δίσκων, ταινιών ήχου, σύμπυκνων δίσκων και δισκετών, βιντεοκασετών και ψηφιακών δίσκων DVD, καθώς και το λιανικό εμπόριο κενών κασετών και δίσκων.

Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του προσωρινού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:

*Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

*Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων

*Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων

*Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό

*'Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, και

*Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, είναι: Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (62,5%) και 'Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα (52,1%). Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (15,1%) και Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα (6,8%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.