Εύσημα από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που ονομάστηκε «Ελλάδα 2.0», το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, θα σταλεί στις Βρυξέλλες για τελική έγκριση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν λεπτομερώς τις 2.000 σελίδες του, τονίζουν οι FT, όπου περιγράφεται πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 31 δισ. ευρώ από την ΕΕ και άλλα 27 δισ. ευρώ από επενδυτές τα επόμενα έξι χρόνια.
«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε στους FT αξιωματούχος της ΕΕ. Το προσχέδιο, το οποίο βασίστηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, είναι ένα από τα πιο συνεκτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, τόνισε ο ίδιος.
«Η εμπειρία του προγράμματος βοηθά πολύ», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως η Κομισιόν συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για πάνω από δέκα χρόνια, ενώ για τη δημιουργία του προγράμματος οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει τους τελευταίους έξι μήνες περισσότερες από 100 συναντήσεις με ομολόγους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το Ελλάδα 2.0 είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά τις υποσχέσεις», ανέφερε η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρωτής διευθύντρια του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Παραμένει όμως υπόσχεση, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν πάντα ζήτημα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα αυτή τη φορά».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως το «Ελλάδα 2.0», «αλλάζει ουσιαστικά το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, κάνοντάς την ανταγωνιστική και εξωστρεφή», ενώ εκείνος και οι σύμβουλοί του έχουν αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος λέει ότι γνωρίζει τις προκλήσεις που θέτουν οι παραδοσιακές αποτυχίες του ελληνικού δημόσιου τομέα.
«Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία και μια μοναδική πρόκληση γιατί πρέπει να αλλάξουμε την αποτελεσματικότητα και την κουλτούρα του ίδιου του κράτους για να πετύχουμε. Δεν θα είναι εύκολο έργο, αλλά είμαστε σίγουροι για το σχέδιό μας και για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image